Realitatea TV umfla cat poate campania “Noi vrem respect”. Realitatea Media are datorii la stat de peste 1 milion de euro, afisate pe site-ul de la finante. Luna trecuta, compania a solicitat la finante o rambursare de TVA in valoare de peste 500 de mii de euro, adica jumatate din suma datorata. Fiscul, din cate stiu, n-a aprobat inca returnarea de TVA. Potrivit unor informatii din trust, sunt in plin control. Cat respect pot avea sindicalistii-administratori-datornici-la-stat?

Dintre cei noua administratori de la Realitatea Media, sase sunt lideri sindicali (detalii aici). Tot ei au scos, miercuri la pranz, mii de oameni in Piata Victoriei. Au cerut Guvernului mai multi bani si putin respect. In paralel, trustul administrat de sindicalistii-datornici-la-stat deruleaza campanii publice impotriva politicienilor, acuzati in bloc de lipsa de respect fata de cetateni.

Ziaristii de la Realitatea TV au participat cu entuziasm la proteste. Spre marea lor dezamagire, furia dezlantuita s-a stins rapid. Marele miting a fost un mare fiasco. Ascultandu-le relatarile partizane, nu era clar daca reporterii prestau ca angajati la TV, ca membri cotizanti la vreun sidicat sau la vreun partid.

Campania "Noi vrem respect" se deruleaza la Realitatea, pe net si in publicatiile tiparite ale trustului. De exemplu, Cotidianul isi avertizeaza cititorii care acceseaza sectiunea politic ca ar putea citi declaratii demagogice. Alta campanieinvita la cumpatare cu banii publici: Dacă vrei un Parlament mai ieftin, trimite soluţiile tale la Realitatea FM. Dar cel mai agresiv mesaj, propagat la Realitatea TV, denunta in bloc, fara nuante, clasa politica si cere respect fata de cetateni.

Cei mai multi vor fi tentati sa strige: Demagogie! Tupeu! Cersesc respect fata de banul public tocmai cei care il fura! Tocmai cei care critica Guvernul ca administreaza prost tara se dovedesc incapabili sa administreze eficient o afacere privata! Tocmai cei care refuza sa-si plateasca darile la stat cer bani de la Guvern pentru salarii mai mari! Tocmai opozantii concedierilor din sectorul bugetar raspund de afaceri private care produc someri pe banda rulanta!

E ceva mai mult decat demagogie si tupeu. E Realitate trucata si multa manipulare. E calcul politic si dispret fata de dramele a mii de bugetari folositi ca masa de manevra. E discurs nivelator - toti o apa si-un pamant - si o invitatie grosolana la absenteism, la neparticipare. E plan de afaceri, cu sindicalisti-afaceristi care spera sa puna mana intr-o buna zi pe un patrimoniu de vreo 2 miliarde de euro. E Sorin Ovidiu Vantu.

Cum poti fi simultan lider sindical in razboi cu Guvernul si om de afaceri sperand la indulgenta statului? Cum poti cere statului si politicienior sa-si respecte cetatenii cand tu insuti nu respecti nici statul, nici politicienii, nici chiar publicul tau? Cum poti fi si sindicalist si politician fara sa-ti crape obrazul in fata nenorocitilor manevrati fara scrupule? Cum poate Guvernul negocia cu pseudo-lideri sindicali ca Dumitru Costin sau Marius Petcu? De ce-i accepta ca parteneri legitimi de dialog si nu-i trimite la plimbare?

Alti sindicalisti-administratori de la televiziunea lui Vantu, aparent morti de grija muncitorilor, colaboreaza la vedere cu PSD. CNSRL Fratia a primit in 2008 posturi de parlamentari, astazi si lideri sindicali. Vezi detalii aici.

Dinu Patriciu a avut perfecta dreptate cand, in timpul unei discutii online cu cititorii HotNews.ro, a denuntat violent ipocrizia sindicala din Romania: “Nu cred in eficienta dialogului intre sindicate si patronat. Nu cred in asezarea temeliei progresului social pe dialogul tripartit. Sindicatele s-au transformat demult in corporatii. Nu numai in Romania, peste tot in lume isi apara propriile interese si nu cele ale membrilor lor. De la Jimmy Hoffa incoace. In lumea de astazi, contractul individual, relatia directa intre individ si corporatie este cea mai eficienta forma de colaborare.

Pana la urma, cine vrea respect? Vantu, adversarul declarat al “statului slab”? Sindicalistii lui, datornici la stat? Asociatii sai, cercetati penal pentru o returnare ilegala de TVA in valoare de peste 60 de milioane de euro? Ei vor bani. Iar daca se poate, pagubitii sa-i mai si respecte cand ei fura statul.

P.S.Pentru bunul meu amic, Catalin S, care nu crede in teoria conspiratiei: Nici eu nu cred in ea. La fel cum nu cred in libertatea presei datornica la fisc sau urmarita penal. Nici n-ar dori, nici n-ar putea sa fie libera. O stim de la guvernarea Nastase incoace.