Un fapt trecut sub tacere: o falanga sindicala are incheiat un acord de colaborare cu PSD. Dincolo de bla-bla-urile despre grija fata de muncitorime, intelegerea prevede un schimb avantajos de ambele parti: CNSRL Fratia sprijina PSD in campanie si primeste sinecuri in Parlament. Confederatia reuneste sindicalistii pe care ii tot vedeti la televizor: nu sunt de acord cu asumarea raspunderii, nu vor concedieri, nu vor reforme, doar mai multi bani si dezbateri cat mai lalaite. De ce e bine sa stim? Romania se rupe azi in greve si proteste, televiziunile de stiri anunta mari rascoale populare iar unii ar putea crede ca sunt foarte spontane si nevinovate.

"Semnam un acord in care colaborarea noastra va fi politica explicita. Colegii de la CNSLR Fratia vor fi alaturi de noi si in campaniile electorale, si in lupta pentru a putea sa avem un echilibru social corect in tara noastra", declara presedintele PSD, Mircea Geoana, in martie 2008 la semnarea acordului. (Detalii aici) E campanie electorala? Este. Geoana, candidat? Este. CNSLR Fratia, falanga lui sindicala? Se anunta greve generale si mari miscari populare.

Sindicalistii au primit, in toamna lui 2008, locurile promise iar acordul politic cu PSD s-a consolidat: "Dorim sa realizam un mecanism eficient de consultare si informare reciproca care sa vizeze initiative politice ale PSD ce privesc aspecte sociale si economice din Romania, inclusiv prin formarea de Cluburi Social Democrate", se arata in rezolutia cu privire la partidele politice, votata in unanimitate de reprezentantii CNSLR Fratia in noiembrie 2008. (Detalii aici)

Unul dintre vicepresedintii CNSLR Fratia, Barna Maria Eugenia, este azi si deputat PSD. Din cei 11 vicepresedinti de la Fratia, cei mai multi au primit sinecuri de la PSD. Minica Boaja a fost deputat PSD in legislatura 2000-2004, Tancau Petre Petre, fost consilier local PSD, Victor Ion Stan, fost consilier PSD in Primaria Capitalei, Andrei Ioan, fost deputat PSD, Liviu Luca, primivicepresedinte, unul dintre apropiatii lui Sorin Ovidiu Vantu. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, este finul lui Miron Mitrea, el insusi venit in politica din lumea sindicala iar sotia sa, Claudia Petcu, si ea vicepresedinte la Fratia, a candidat in 2008 pe listele PSD. (Vezi aici conducerea Confederatiei)

Pentru liderii sai, CNSLR Fratia pare sa fie marea trambulina spre Parlament si arma politica in campanii electorale. Din prima garnitura de sindicalisti care a fortat usile Parlamentului cu greve, mitinguri si proteste comandate politic fac parte Pavel Todoran, Dumitru Chirita, Ioan Radoi si Elena Sporea, fosti deputati PSD in legislatura 2000-2004.

Desigur, si PDL si-a apropiat o parte din sindicate, mai ales din educatie, si i-a rasplatit pe liderii ei cu functii. Insa astazi vorbim despre una dintre cele mai active confederatii, cea mai refractara la orice tip de reforme, si de sindicalisti care anunta mitinguri cu zeci de mii de oameni, greva generala in 5 octombrie.

Trucajele greviste de astazi sunt mai departe posibile pentru ca legea sindicatelor permite amestecul de functii sindicale cu activismul politic. Prin 2005, doi deputati PNL au incercat, printr-un proiect de lege, sa modifice Legea Sindicatelor, astfel incat parlamentarilor si altor demnitari sa le fie interzis activismul sindical. Tentativele de indreptare a unei aberatii au esuat iar nemultumirile bugetarilor, oricat de justificate par sa fie ele astazi, sunt exploatate si amplificate de sindicalisti dirijati politic, de Fratia cu PSD.