“Inalta Curte de Casatie a Justitiei” am botezat-o in cateva articole. ICCJ ar trebui sa fie locul, institutia cea mai inalta de unde sa se faca justitie in tara asta, cu alte cuvinte de unde sa fie afirmate domnia legii si statul de drept; de aici provenind si prerogativa sa de a casa, de a anula deciziile unor instante inferioare. In realitate, in institutia condusa de Nicolae Popa cel mai casant lucru pare chiar ideea de justitie.

Iar in ultimele luni, intr-o chestiune legata de banii proprii, judecatorii de la Curti de Apel si de la ICCJ au sarit rau peste cal. Istoricul afacerii il descrie pe larg Liviu Avram in Cotidianul. In rezumat, judecatorii au decis cu de la sine putere ca o anumita lege e neconstitutionala, au decis cum ar trebui sa arate legea si care trebuie sa fie politica bugetara a guvernului in ceea ce-i priveste. Acestui abuz grav si iresponsabil de putere ar fi trebuit sa i se puna capat pe 27 mai, in clipa in care Curtea Constitutionala a constatat ca puterea judecatoreasca a uzurpat in acest fel prerogativele celorlalte puteri, si a decis in mod formal ca a creat astfel un conflict juridic de natura constitutionala. Din pacate, nici macar decizia Curtii Constitutionale nu a putut opri asaltul judecatorilor asupra bugetului.

Asa cum aflam din articolul lui Liviu Avram, presedintele Nicolae Popa a casat practic de unul singur decizia Curtii Constitutionale: aceasta ar fi “eronata”, asa ca judecatorii vor continua sa o incalce. In aceste conditii, nu vad niciun fel de exagerare in modul in care editorialistul Cotidianului descrie episodul: asistam la o lovitura de stat. Lasand la o parte mijloacele, atat Miron Cozma cat si Nicolae Popa fac din lege si stat de drept o vorba goala, pentru ca se afla in situatia de a putea face asta. Si nu cred ca e o coincidenta ca ambele personaje au fost puse in respectiva situatie de putere de acelasi om, fostul presedinte Ion Iliescu.

Trei constatari triste apropo de acest episod. Prima este ca el se suprapune peste o problema reala de sub-finantare a Justitiei. Un articol mai vechi al lui Dan Tapalaga descrie pe scurt aceasta situatie.

Citeste textul in intregime si comenteaza pe blogul lui Doc.