In ultimele zile a existat o dezbatere aprinsa legata de legea salarizarii unice a personalului bugetar, discutandu-se in special pozitia care ar trebui sa se situeze pe primul loc in grila de salarizare - cea de presedinte sau cea de guvernator al BNR, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In mod normal, salariul trebuie sa reflecte atat gradul de responsabilitate, cat si nivelul de decizie asociat functiei pentru care se plateste salariul respectiv, iar in acest moment, in Romania, presedintele are un rol mai mult 'decorativ' (vezi eforturile disperate pe care domnul Basescu le-a facut pentru a determina demisia d-lui Tariceanu, insa fara folos) in timp ce guvernatorul BNR are atributii mult mai clare si mai complexe.

Din punctul meu de vedere, pentru ca veniturile presedintelui sa le depaseasca pe cele ale guvernatorului BNR, ar fi necesara o crestere a puterii de decizie asociata acestei functii, lucru foarte greu de realizat in conditiile actuale, avand in vedere ca ar trebui schimbata Constitutia. Prin urmare, cel putin pe moment, nu sunt de acord ca presedintele sa fie cel mai bine platit demnitar. Si, pentru a nu reinventa roata, sa vedem cum au rezolvat altii problema:

SUA

  • Presedintele Barack Obama castiga $400.000 pe an
  • Presedintele FED Ben Bernanke - $191.000

Germania

  • Cancelarul german Angela Merkel - €242.000
  • Guvernatorul Bundesbank Axel A Weber - €330.000

Anglia

  • Primul ministru Gordon Brown - 185.000 lire sterline
  • Guvernatorul Bancii Centrale Mervyn King - 290.000 lire sterline

Ungaria

  • Presedintele Laszlo Solyom - €190.000
  • Guvernatorul Andras Simor - €350.000

Dupa cum se poate observa, doar in SUA salariul presedintelui este mai mare decat al guvernatorului, insa aceasta situatie este oarecum explicabila, avand in vedere ca Barack Obama cumuleaza de fapt doua functii: cea de presedinte si cea de prim-ministru.

In Germania, presedintele Horst Kohler are doar o functie onorifica, iar Angela Merkel castiga mai putin decat guvernatorul Bundesbank; in Anglia, Gordon Brown castiga si el mai putin decat Mervyn King (pe regina Elisabeta nu o putem lua in considerare) iar in Ungaria este aceeasi situatie, presedintele are un salariu mai mic decat guvernatorul.

Revenind in Romania, dl Isarescu are un salariu anual de 90.000 de euro iar dl Basescu de aproximativ 30.000 de euro. Daca saptamana viitoare politicienii vor decide ca presedintele va avea cel mai mare venit si, cum salariul guvernatorului nu poate scadea, acest lucru inseamna automat ca salariul d-lui Basescu va fi marit cu cel putin 200%, putand ajunge la 100.000 de euro pe an.

In mediul privat, o asemenea crestere este imposibila fara a avea rezultate cu totul exceptionale. Judecand astfel, nu stiu ce a facut dl Basescu in ultimii 4-5 ani pentru a merita o triplare a salariului.

PS: stiu ca aceasta crestere nu se va produce peste noapte si ca salariul este asociat unei functii, nu unei persoane, insa dl Basescu va beneficia de ea in al doilea mandat, pe care il va obtine fara mari probleme. Daca va mai candida.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.