Cortina a cazut. Spectacolul alegerilor a avut totusi happy-end si am mai trait inca o data isteric si in febra actul votului. Semnalul dat asta seara e unul fenomenal la nivelul simbolului. Au semanat vant si au cules furtuna civica. A ne imbata insa cu vise dincolo de noaptea asta frumoasa, nu e demn de cetatenii liberi care gandesc cu mintea proprie. Provincialul primar trebuie felicitat pentru saltul facut, insa vom fi acolo sa ii reamintim zilnic ca nu improvizatia catastrofala pe care a practicat-o de-a lungul campaniei este cea care l-a impins la Cotroceni.

Cristian MuresanFoto: Radu Sandovici

El nu a incarnat nimic, fiind doar, fara vointa lui, depozitarul anti-pontismului oamenilor cu mintea intreaga din tara asta. Un drag prieten l-a caracterizat drept molusca. Fara noi nu va putea apasa pe acceleratie si impinge Romania o data pentru totdeauna in ograda civilizatilor. Fortele care i se vor impotrivi sunt inca uriase insa aceasta altfel de Romanie, trambitata in campanie, exista cu adevarat. E la o aruncatura de bat. Acea Romanie suntem noi si mai trebuie (doar) sa ne organizam.

Batalia pentru Romania abia acum incepe! Unde suntem si ce-i de facut?

Suntem in punctul istoric in care putem desavarsi lupta impotriva coruptiei si asanarea lumii politice. Legea amnistiei si gratierii, imunitatea extinsa a Alesilor, traseismul (chiar si temporar admis), incompatibilitatile de tot felul trebuie supravegheate ca laptele pe foc si combatute temeinic. Ele sunt prioritatea zero si element clar de siguranta nationala. Juridicul pare sa functioneze, lumea civilizata e cu ochii in patru (pe noi), dar la cel mai mic semnal de dat inapoi (legi, HG, etc.) corpul viu al societatii romanesti trebuie sa reactioneze viguros.

Nu exista negociere si jumatati de masura. E de datoria noastra sa sprijinim sistemul juridic si sa denuntam ori de cate ori dam peste un caz major de coruptie sau peste o gainarie la nivel local. Suntem un corp infestat si trebuie sa ne tratam. Domnule Presedinte si dragi cetateni, daca trecem cu vederea cele intamplate in ambele tururi ale acestor alegeri ne meritam oranduirea. Nu se poate asterne linistea, nu avem voie sa lasam nepedepsite impiedicarea vadita a dreptului la vot si turismul electoral (din ambele tabere). Munca "de chinez batran" a celor de la Hotnews.ro legata de votul suplimentar e proba puternica la dosar. Ea trebuie completata si expusa de avocati intr-un proces intentat de societatea civila.

Ne trebuie mai apoi o noua lege electorala, adaptata secolului XXI, care sa cuprinda votul prin corespondenta si votul electronic. Nici o schimbare majora in lumea moderna nu a venit direct din politic. Ea pleaca din think tank-uri, din grupuri pozitive de presiune, din fortele vii si nearondate politic ale unei societati. Priviti si luati aminte. Oh nu, nu e infantila deloc. E semn de sanatate. Se numeste Alexandru Bajdechi si are 19 ani!

“It's the economy, stupid” e al doilea mare camp de batalie. Avem o ocazie unica: bugetul pe 2015. Trebuie sa ne incercam dintii si sa aratam ca stim sa il citim dincolo de jargonul economic. El trebuie disecat, luat (pana) la bani marunti (vorbim de foarte multi bani!) si expus oamenilor pe limba lor.

Cat ti se va lua prin taxe si impozite noi ca sa astupi groapa generata de infectele pomeni electorale cu care ti-au cumparat ignoranta? Cate zile din an vei munci pentru ei ca sa le platesti prin sudoarea ta locul caldut in care s-au cocotat? Cate investitii se vor intoarce direct spre binele tau si cati bani se evapora in stomacul nesatul al sistemului? Banii carui oras si judet se duc in buzunarul cui? Cine plateste, pentru cine in familia asta mare numita Romania? Cata educatie si sanatate se poate face cu un punct din PIB si cata se face cu adevarat? Ce inseamna in detaliu spargerea cotei unice? Cine pierde, cine castiga, cine este sufocat?

Vin apoi fondurile europene si absortia lor. Cine e performant si cine nu? Ce-au facut cu banii respectivi si cum? Sa ne uitam pe urma in curtea consiliilor judetene si primariilor. Sa implantam o santinela, un ghimpe, o sula in coastele functionarilor acestei tari. Sa ii hartuim (democratic)!. O radiografie lunara a felului in care e gestionata Romania, o datoram oamenilor din tara asta. Dezbracata de jargon. In pielea goala. Prin cuvinte simple si percutante, prin asocieri de tipul "Ana are mere". Sunt banii nostri, ce naiba!

Biserica Ortodoxa Romanaeste o tumoare de pe corpul social al tarii. Comportamentul ei in campania electorala a socat prin intensitate, insa nu a fost o noutate. Intre noi fie vorba, dragi prelati, a te face frate de cruce electorala cu un partid de stanga inseamna a prea curvi (dezlegat). Asemenea struto-camile concepute in prag de alegeri numai pe meleagurile noastre se pot naste.

Actuala BOR trebuie asadar combatuta cu aceeasi intensitate cu care se combate coruptia, nerespectarea drepturilor constitutionale si pradarea banului public. Parazitarea mintii e mai grava decat cea a buzunarului. Profesorul din Buzau, Emil Moise (ce nume frumos!), care a invins binomul Stat-BOR si le-a dat in cap cu legea la Curtea Constitutionala e un exemplu de urmat. Parinti-votanti de Romanie Normala la aceste alegeri, retrageti-va copiii de la actualele ore de religie din scoli. Tineri ai acestei tari, urmariti si denuntati manevrele financiare, fiscale si inlesinirile de tot felul acordate bisericilor nu in schimbul vreunui loc in Rai, ci a unor marsave foloase Pamantesti. Preafericitilor, din doua una: ori va va bate Dumnezeu ori va va lua Dracu’, daca o tineti tot asa! Ma veti intreba ce m-a apucat sa asez Biserica pe lista cu plagile Romaniei? Ganditi-va la milioanele de minti infestate si veti intelege o buna parte din dezastrul de astazi. Vrem spitale, nu catedrale, suna un bun slogan.

CNA este echvalentul laic al BOR. Daca exista o lupta care trebuie dusa in Romania urmatorilor ani, aceea este legata de curatarea spatiului media. CNA trebuie sa devina un DNA al audiovizualului. Nu Reporters sans frontieres sau alte ONG-uri din afara vor putea schimba felul in care arata peisajul televiziunilor din tara. Jandarmul CNA va trebui restructurat din temelii ca sa devina pavaza impotriva manipularii si dezinformarii, la fel cum justitia e stavila impotriva coruptiei directe. Doar noi putem propune si impune prin presiune constanta schimbarea legii de functionare si organizarea institutiei dupa regulile elementare ale lumii civilizate. Antena 3 de astazi trebie sa primeasca la nivelul sanctiunilor ceea ce a primit patronul ei in justitie. Cu greu putem cuantifica Binele indus in societate prin resetarea televiziunilor. Miza e uriasa!

Ar mai fi multe: directia Vest, respectarea valorilor, alegerea graului de neghina, combaterea nationalismului optuz, boicotarea activa a initaitivelor care spala pe creier populatia, promovarea intensa a succesului sanatos din orice domeniu…si ma opresc.

Vast program!…dar suntem multi, foarte multi. Habar nu avem cati electroni pozitivi zburda liberi pe campiile patriei. Ati vazut varful icebergului vineri seara pe strazile din Cluj (ce energie!), Bucuresti, Timisoara si alte zeci de orase din tara. Ati vazut diaspora luand gaze lacrimogene pentru un drept constitutional. Presedintele este un simbol. Unul puternic. Tine insa direct de noi sa articulam lumea si locul in care vrem sa traim.

Cu un ghiocel nu se face primavara. Sa sarbatorim decent asta seara, insa vigilenta vie si mana pe armele democratiei. Apasati pe acceleratie, batalia pentru Romania abia acum incepe!