Cifrele oficiale partiale anuntate in aceasta dimineata contrazic ce asteptam sa se intample aseara dupa anuntarea exit-poll-urilor. Am estimat atunci ca Ponta va cobori cateva procente sub 40%, Iohannis va lua cateva peste 30%, iar Macovei se va sari de 8%. Am realizat aceste estimari pe baze factuale. La fiecare scrutin, rezultatele oficiale au mers spre limitele marjelor de eroare ale exit-poll-urilor, nu s-au suprapus perfect cu rezultatul final ca acum.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Apoi, de fiecare data distanta intre candidatul stangii si cel al dreptei se reducea dupa numaratoare finala in comparatie cu cifrele anuntate la inchiderea votari. In plus, m-am bazat pe masuratori care s-au dovedit mereu precise. Am luat apoi nota de lipsa de entuziasm a castigatorilor. Toate la un loc anuntau altceva decat a iesit in final.

Un alt element supraestimat a fost mobilizarea fara precedent a diasporei. Romanii din strainatate au fost insa impiedicati sa voteze in mod premeditat. Revolutia votului din afara tarii a fost inabusita fara scrupule. Introducerea declaratiilor pe propria raspundere si modul de completare au incetinit masiv procesul de votare in afara tarii, astfel incat numerosi cetateni fie au renuntat la a-si exercita dreptul de vot, fie n-au mai ajuns fizic sa voteze.

Am subestimat apoi utilizarea listelor suplimentare la o scare mult mai mare decat in mod obisnuit. O sursa din opozitie apreciaza folosirea listelor suplimentare cu 38% mai mult fata de ultimele alegeri. Este un element care a influentat si el rezultatul general.

Un alt element pe care nu l-am luat in calcul atunci cand am prevazut ca distanta dintre Ponta si Iohannis se va micsora a fost divizarea dreptei. Nu s-au mai infruntat doua blocuri ca in trecut, dreapta a avut mai multi candidati care si-au canibalizat voturile. Nu s-a mai produs apoi mobilizarea clasica a electoratului de dreapta. In plus, structura votului in urban s-a schimbat: dreapta nu mai detine suprematia in marile orase, unde votul din ultimele doua ore se adauga de regula in beneficiul ei, nu al stangii. Acum nu a mai fost asa.

In cazul Monicai Macovei s-a intamplat din nefericire ceea eram convins ca se va intampla atunci cand am afirmat ca face o eroare sa candideze independent. Absenta masinariei de partid nu lasa mari sanse unui independent in ziua votului. Fara infrastructura, oameni in sectiile de vot, n-ai nici o sansa. Efectul de norisor a generat asteptari mai mari fata de realitate.

Intre Facebook si viata reala este o prapastie. Romania este totusi o tara in care 44% din populatie traieste in mediul rural, iar cei din urban nu sunt chiar atat de conectati la net. Realitatea dura a unei campanii arata ca like-urile si share-urile nu se convertesc atat de usor in voturi.

Adevarul crud este acesta: elita reformista din Romania este ultraminoritara. Un scor sub 5% este, trebuie sa admitem, mic. Cei care vor justitie si stat de drept nu mai sunt demult in tara. I-am vazut cu totii disperati sa voteze, dar au fost tinuti la distanta de statul roman ca niste inamici ai tarii lor. Romania reformista este in afara. In interior avem o masa critica amorfa, fara mari pretentii.

Aici, in tara, au ramas cativa cu standarde mai ridicate si vor trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca marea majoritate functioneaza altfel decat ei, dupa reguli mai laxe si cu o intelegere foarte diferita a unor notiuni ca dreptate, justitie, stat de drept. Ceilalti, cei multi, vor dreptatea lor, justitia lor, iar statul - instrumentul lor.

Un alt adevar neplacut este acesta: modelul parvenitismului politic a primit mai multe voturi decat un model de onestitate politica. Elena Udrea a luat sub scorul partidului, dar mai mult decat Monica Macovei. Acestea sunt faptele.

Invingatorii primului tur sunt Victor Ponta, PSD si televiziunile lor. Impreuna formeaza un sistem puternic, tot mai greu de contracarat chiar si atunci cand incalca toate regulile jocului. Anchetele din ultimele saptamani par sa fi avut un efect pervers. Le-a sporit determinarea in loc sa-i demobilizeze, au tras si mai abitir in ziua votului. Am vazut aceleasi judete cu probleme - Giurgiu, Olt, Mehedinti, Ilfov, Valcea - actionand la fel de energic. Nimic nu i-a speriat, in realitate.

Barajul mediatic a functionat perfect, propaganda la fel. Ei au castigat un prim razboi, dar democratia a avut din nou de pierdut.

Candidatul PSD intra cu putin peste 40% in turul doi, la zece procente distanta fata de adversarul sau, un avantaj dificil de depasit in urmatoarele doua saptamani de candidatul dreptei. Dar meciul nu este inca jucat.