Cazul Citre in vremea cenzurii cu elan

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 17 iulie 2014, 16:52 Actualitate | Opinii


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Cazul jurnalistului Cristi Citre, concediat de la Digi24 dupa ce a a publicat pe pagina personala de Facebook o opinie critica la adresa premierului Victor Ponta, pune in discutie un caz particular si o situatie generala. Cazul particular: a fost concedierea sa un abuz? Situatia generala: cenzura tot mai agresiva si servilismul din redactiile mai multor televiziuni de stiri si nu numai. Din pacate, cei mai multi jurnalisti au depasit faza revoltei si accepta, resemnati, dintr-o serie de motive cat se poate de obiective, cenzura sau autocenzura pentru a supravietui. Se remarca in peisajul presei un nou fenomen: entuziasmul propagandistic si resemnarea in fata actelor de cenzura tot mai agresive.

Despre cazul particular. Avea voie jurnalistul Cristi Citre sa foloseasca un limbaj dur la adresa premierului pe pagina de Facebook desi cunostea politica postului referitoare la opiniile personale exprimate in spatiul public? Din cate se pare, conducerea Digi24 si-a avertizat jurnalistii in acest sens. Insusi Citre admite ca i s-a pus in vedere ca "nu avem dreptul sa ne comunicam opiniile". Menaru Blajan, o fosta angajata Digi24, relateaza tot pe FB: "Prelipceanu mi-a spus si mie, in prima intalnire pe care am avut-o dupa ce m-am mutat la Digi, ca acum, din moment ce apar pe sticla, trebuie sa am grija ce opinii exprim pe blog, pentru ca nu mai sunt doar opiniile mele personale, ci pot fi atribuite si postului. Desi era blog personal. PERSONAL. Asa ca am lasat-o balta cu blogul, decat sa ma tot uit peste umar".

Aici se impune o precizare. Pagina de Facebook sau blogul personal reprezinta spatiu public, nu privat. Acest lucru l-a stabilit chiar justitia din Romania intr-o decizie pronuntata in martie 2013 de Curtea de Apel Targu Mures. "Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea", se arata decizia pronuntata de Curtea de Apel. (Vezi detalii aici)

Problema este ca Digi24 nu a pus in contractele jurnalistilor, din cate spun acestia, astfel de clauze si interdictii deoarece ar fi fost vadit abuzive si ilegale. Dreptul la opinie nu poate fi nici ingradit, nici limitat mai ales in cazul unui jurnalist. S-ar incalca cel putin doua drepturi elementare: libertatea de exprimare si libertatea de constiinta. Aceste drepturi nu pot  fi restranse printr-un contract comercial fara riscul ca respectiva companie sa piarda in instanta si sa plateasca daune.

Constitutia Romaniei:
 • ARTICOLUL 29 (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
 • ARTICOLUL 30 (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

Cel mai probabil, teama de raspundere juridica este motivul pentru care DIGI24 a impus limite jurnalistilor comunicandu-le exclusiv pe cale verbala, evitand sa le puna si intr-un contract scris.

Limitele libertatii de exprimare sunt, in cazul jurnalistilor, chiar mai largi decat sunt prevazute in lege, fiind acceptate exagerarile si duritatile de limbaj daca demersul jurnalistic serveste interesul public si urmareste aflarea adevarului.

Relevant in acest sens este cazul Petre Mihai Bacanu vs Nicolae Vacaroiu, castigat de jurnalist in 2009 la CEDO.

"Este real ca acuzatiile aduse sunt grave cat timp il acuza pe Nicolae Vacaroiu de coruptie, insa Curtea a observat ca ele au o baza factuala, avand in vedere rolul pe care Vacaroiu l-a jucat in infiintarea bancii, materializat prin contractul din 24 mai 1999, precum si varsarea unor importante sume de bani in contul sau, in ciuda faptului ca aceasta a afirmat ca rupsese toate legaturile cu banca respectiva", se mai arata in decizia Curtii.

"In acest context, cuvintele dure folosite la adresa senatorului Vacaroiu nu pot fi privite de Curte ca alegatii in mod deliberat defaimatoare, ci in considerarea unei libertati jurnalistice care permite recurgerea la o anumita doza de exagerare, chiar provocare", mentioneaza decizia CEDO.  

Jurnalistul Cristi Citre se incadreaza intr-o situatie similara.

Pe data de 14 iulie, jurnalistul  de la Digi24 publica pe contul personal de Facebook urmatoarea postare: "Mai are cineva vreun dubiu ca omul e bolnav, nesimtit si fara discernamant? Ca isi bate joc, ca iti rade in fata, ca te minte fara sa clipeasca? Dupa ce azi la Cotroceni isi curata scamele de pe sacou si isi dadea ochii peste cap de plictiseala, dupa ce ca a dovedit ca este un habarnist total in materie de economie, iata ce declara Victor Ponta (la RTV, of course): „L-am văzut nervos, transpirat, roşu la faţă. La așa zisele consultări de la Cotroceni, Traian Băsescu a dovedit că nu stăpânește termenii economici. E o catastrofă (...) Eu il cunosc foarte bine pe domnul Basescu si stiam ca astazi ma va evita si ca va incerca sa isi canalizeze atentia spre doamna Petrescu. I-am spus si inainte ca nu are curaj sa vorbeasca cu mine (...) Dar a facut fata foarte bine si a raspuns argumentat".

Limbajul utilizat de Citre este dur, exagerat dar in limitele libertatii de exprimarii statuate de CEDO. Acuzatiile sale au o baza factuala evidenta. Jurnalistul citeaza in acest sens afirmatiile facute de Victor Ponta, contrazise flagrant de imaginile date publicitatii de Traian Basescu dupa intalnirea cu premierul. In plus, mai toti comentatorii au conventit ca premierul Ponta a exagerat, a mintit si a tratat in mod iresponsabil o decizie economica importanta, cum este scaderea CAS. Si atunci, unde a gresit Citre in postarea de pe FB?

Demersul sau are, asadar, ca obiectiv stabilirea adevarului, ceea ce nu-i poate fi reprosat unui jurnalist chiar si atunci cand forteaza limitele libertatii de exprimare. Dimpotriva, jurisprudenta CEDO accepta, asa cum am vazut,  o doza de exagerare.

Potrivit site-ului Reporter Virtual,  redactorul sef de la Digi 24, Cosmin Prelipceanu, i-a transmis lui Cristi Citre ca "a sarit calul pe Facebook". Intr-o explcatie transmisa site-ului ReporterVirtual, Prelipceanu a mai aratat: "Digi24 rămâne consecvent principiilor jurnalismului echidistant şi se bazează pe toţi membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem – echilibru, echidistanţă, imparţialitate. Credem şi în civilitate. În numele ei şi al aerului respirabil pe care ar trebui să-l emane media din România, Digi24 se delimitează de jignirile aduse în spaţiul public oricăror persoane, fie că este vorba despre politicieni sau nu. Considerăm că libertatea de exprimare include întotdeauna şi respectul”. HotNews.ro a adresat, joi, Digi24 mai multe intrebari pe tema in discutie si a primit, ca raspuns, aceeasi declaratie data miercuri de Cosmin Prelipceanu site-ului Reporter Virtual.

Aici lucrurile sunt voit amestecate, deoarece jurnalistul Cristi Citre NU A DIFUZAT PE POST OPINIILE PERSONALE, ci le-a exprimat pe Facebook, adica in spatiul public. A interzice jurnalistilor sa gandeasca sau sa aiba opinii in spatiul public, altul decat postul TV unde lucreaza , i-ar pune in situatii absurde. Cine stabileste unde, cum si ce anume poate vorbi un juranalist cand paraseste spatiul profesional al redactiei care l-a angajat? A da share sau like unui comentariu critic la adresa unui politician este permis sau interzis? A critica politicieni la bere pe o terasa, adica tot in spatiu public, a exprima opinii intr-o carte, pe blog sau in orice al mod este interzis? Daca da, atunci inseamna ca jurnalistul angajat la DIGI24 sau oricare alta televiziune care impune limite de acest tip se reduce la un robotel fara gandire autonoma, opinii si trairi personale. Toate acestea nu-i pot fi negate unui om fara a comite un abuz, fara a-i restrange drepturi elementare.

Cosmin Prelipceanu invoca "aerul respirabil pe care trebuie sa-l emane media din Romania", dar atmosfera este viciata nu de jurnalisti ca Citre, ci de calomniatori si manipulatori de profesie. Acestia din urma forteaza limitele libertatii de exprimare in alte scopuri decat "interesul public", nu o fac cu buna credinta si nu dispun de o baza factuala pentru a justifica duritatile de limbaj.

Apoi, de mentionat ca redactorul sef de la Digi24 a mai curatat aerul si in trecut. Cosmin Prelipceanu a mai fost acuzat de concedieri pe criterii politice in iarna, cand mai multor  jurnalisti considerati a fi "prea basisti" (postul era consiliat editorial pe vremea aceea de Vasile Dancu, unul dintre ideologii PSD) nu le-au mai fost reinnoite contractele, incheiate pe sase luni, alta metoda perfida de a impune autocenzura printre jurnalisti.

Antena 3 se apara si ea cu jurisprudenta CEDO pentru a-si justifica excesele de limbaj, dar o face in mod abuziv deoarece agresiunile si derapajele lor se produc  cu scopul de a jigni, insulta sau intimida. De pilda, in cazul Mircea Badea, care a pierdut in prima instanta procesul cu Horia Georgescu,  in sentinta se arata negru pe alb: "Instanta retine ca modalitatea de exprimare a paratului este pur si simplu insultatoare, nu este justificata nici de dezbaterea unui subiect de interes public si nici nu se incadreaza in limitele dozei de exagerare si provocare permise de art 10 CEDO si jurisprudenta Curtii. (...) In jurisprudenta CEDO s-a retinut ca este permisa sanctionarea judecatilor de valoare atunci cand ele sunt pur injurioase ori atunci cand nu au o baza factuala suficienta"

Pe scurt, Prelipceanu amesteca situatii si conjuncturi radical diferite confuzand publicul. Nu poti  aseza un jurnalist onest, recunoscut in breasla ca atare, alaturi de mercenari si manipulatori de profesie. Nu se poate pune semnul egal intre limbajul folosit de unii si de altii, intre cazul sau particular si altele.

De pilda, Badea numit pe Georgescu  in cadrul emisiunilor Antenei 3, "sluga basista jegoasa", "sluga aia basista spalata (...) la bas", "ooo, anistule" doar din placerea de a insulta. A facut-o pe postul TV, nu pe pagina de FB unde se manifesta in primul rand ca persoana particulara si nu angajeaza raspunderea postului Antena3.

Pe de alta parte, Citre are o baza factuala evidenta atunci cand scrie pe pagina personala de Facebook despre premierul Ponta ca  "e bolnav, nesimtit si fara discernamant. Ca isi bate joc, ca iti rade in fata, ca te minte fara sa clipeasca" incercand sa scoata in evidenta ceea ce a devenit loc comun in toata presa dupa vizionarea inregistrarilor difuzate integral inclusiv de Digi24.

Citre se comporta exemplar ca jurnalist in aparitiile TV, aici nu i se poate reprosa nici un derapaj. Emite uneori opinii pe Facebook, fara a avea statutul de vedeta a unui Badea si nici pretentia de a fi citat si preluat de alte publicatii. Prin urmare, nu prea are cum sa greveze asupra imaginii postului orice ar posta.

Cu toate acestea, Digi24 se considera lezat de opiniile angajatilor sai exprimate in afara spatiului redactiei. O sa repet la nesfarsit: nici un angajator nu are nici un dreptul sa dispuna de gandurile si opiniile angajatilor sai in afara activitatii redactionale. Orice post isi poate stabili orice "biblie" interna doreste, are tot dreptul sa impuna ce reguli doreste cat timp o face pe baze contractuale (pe vorbe nu prea pune nimeni pret).

Pe de alta parte, da, degradarea limbajului jurnalistic este o realitate. Orice pledoarie pentru civilitate sau apel la bun simt merita sustinut. Dar sunt situatii si situatii, jurnalismul presupune si atitudine mai radicala, opinie abrupta atunci cand e cazul.

Pentru postarea de pe FB, jurnalistul Cristi Citre putea fi cel mult atentionat, rugat sa-si tempereze limbajul dar nu reprezinta in nici un stat democratic din lume  un temei juridic pentru o concediere legala.

Cred ca Digi24 a comis prin concedierea lui Cristi Citre un act de cenzura si un abuz, a incurajat autocenzura in propria redactie prin aceasta sanctiune exemplara. Poate fi crezut pana si premierul Victor Ponta in ciuda reputatiei sale de mincinos cand spune ca nu a intervenit niciodata, n-a sunat pe nimeni pentru a fi concediat Cristi Citre. Nici nu era nevoie, cand servilismul redactorilor sefi depaseste cu mult sensibilitatea patronilor sau a politicienilor.

Din pacate, cazul Cristi Citre nu este singular. Cunosc tot mai multi jurnalisti care se tem sa mai scrie ceva pe Facebook sau pe blog despre politicienii protejati in redactiilor lor de teama sa nu ramana fara emisiuni sau sa nu fie concediati a doua zi. De fapt, au ramas extrem de putini cei care inca mai au curajul sa o faca. Cu toti se tem de patronii lor, de regula politicieni primitivi, sau de finantatori, de regula tot politicieni primitivi.

Din nefericire, marea problema a redactiilor nu mai este azi cenzura interna. Ea a devenit demult un subiect depasit, o realitate de zi cu zi. In redactii domneste azi resemnarea, acceptarea cenzurii si autocenzurii ca mod de viata. Pana si asta poate fi, pana la un punct, de inteles. Toti jurnalistii au rate la banca de platit, alternativa unui loc de munca a dipsarut, televiziunile depind integral de banii politicienilor, de bani negri sau venituri din coruptie. Banii murdari sau interesele politicienilor scot din peisaj jurnalistii rai de gura, omoara libertatea de exprimare si cultiva executantii, cenzorii cu elan, firile docile si supuse.

Ceea ce depaseste insa puterea de intelegere este entuziasmul cu care unii jurnalisti calca in picioare orice urma de demnitate si bun simt doar pentru a face pe placul sefilor, patronilor sau politicienilor protejati, pentru a se remarca in slugarnicie si entuziasm, pentru a-si pastra cu orice pret fie o leafa de mizerie, fie privilegiile statutului de vierme. Aici iese la iveala proasta calitate umana a unora pusi destul de des in ultima vreme in situatia de a manca rahat fara sa le-o ceara nimeni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15918 vizualizari

 • +20 (32 voturi)    
  cazul prepelipceanu` (Joi, 17 iulie 2014, 17:08)

  Capatu` satului [utilizator]

  acest biped fost angajat al lui vantu` acum al altor moguli nu a uitat de unde a plecat;

  faptu` ca prepeliceanu` este inca la post atesta ca la erdeesh este aceiasi poltica ca la latrina 3;

  in concluzie, chiar daca am salutat pozitia presedintelui director erdeesh care a aratat ca nu accepta santaju` lui pelix captivus turnatorus si a formulat plangere penala impotriva lui este din acelasi aluat;

  despre bipezi ar fi interesant de aflat care a fost procedeu logic prin care viitoru` vicepriministru si menestra a culturii a descoperit pe cand era viceprimare de Oradea ca desi are 2 copii acestia nu sunt bipezi, urmariti la radio....
  • +16 (26 voturi)    
   biped? (Joi, 17 iulie 2014, 17:27)

   takada [utilizator] i-a raspuns lui Capatu` satului

   De ce folosesti cuvantul biped pt o persoana sau un grup de persoane care se ploconesc si stau in patru labe impotriva curentului???
   e mai simplu de spus ca aia stau capra in fata politrucilor psd,ca pe timpul lui ceasca.
   • +2 (2 voturi)    
    trimiterea la.... (Vineri, 18 iulie 2014, 13:31)

    Capatu` satului [utilizator] i-a raspuns lui takada

    biped are legatura cu noua ministesa a culturii, pe cand era viceprimare de Oradea, a aratat ca nu conoaste acest termen atata timp cat i s-a facut o farsa la radio, in care a apreciat ca sunt prea multi bipezi pe strazile din Oradea;
    intrebata fiind daca are copii a recunoscut ca are 2 copii ar acestia nu sunt bipezi.

    probabil nici membrii udmr care au propus`o nu sunt bipezi, dar asta este alta problema.
  • +19 (29 voturi)    
   L-am pus pe FB-ul lui Prelipceanu, astept raspuns! (Joi, 17 iulie 2014, 17:50)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Capatu` satului

   "Domnule Prelipceanu, cu toata stima dar va consider ca sunteti un Gadea al Digi24 si ar trebui sa va dati demisia de onoare pentru demiterea domnului Citre pe motiv de nechidistanta, desi comentariul domniei sale era privat, pe Facebook. Sunteti ultimul care poate invoca echidistanta in jurnalism. Noi n-am uitat cat de echidistant ati fost cand angajat cu onor la Realitatea lui Vantu ne-ati prezentat filmul cu copilul 'lovit' de Traian Basescu dar care radea la sfarsit de mii de ori in mod securistic. N-am avut niciodata incredere in Digi24 atata timp cat e populat de fosile gen Hurezeanu, Vijelie sau domnia voastra. Orice om are dreptul in timpul liber de a fi liber si sa gandeasca liber!...Asta daca nu cumva mai aveti sindromul SOV..."
   Cred ca o sa stearga comentariul meu...:)
   • +13 (19 voturi)    
    Ce demisie? Trebuie sa vina procuratura acolo (Joi, 17 iulie 2014, 19:04)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Ce 'demisie de onoare'?
    si alte 'povesti despre 'onoare patata' a unuia ca Prepliceanu'

    Trebuie sa vina rde urgenta procuratura acolo
    si sa-l acuze de Discriminare si Abuz in Serviciu
    atat pe acest Prepliceanu cat si pe Digi24
   • +2 (2 voturi)    
    amuzanta exprimare (Vineri, 18 iulie 2014, 10:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    "cu toata stima, dar..."
    Unde e "stima"? Chiar il respecti pe acest "Gadea al Digi24"? Nu cumva il ataci cu cuvinte goale si il acuzi pe el de acelasi lucru?
 • -15 (27 voturi)    
  Echidistanta (Joi, 17 iulie 2014, 17:25)

  vax [utilizator]

  Adica ce vor unii sa spuna e ca dupa ce-l face troaca de porci pe Facebook pe Ponta apoi pe sticla poate sa pozeze drept jurnalistul echidistant si lumea o sa-l creada.

  Astia nu s-au uitat la Newsroom?
 • 0 (12 voturi)    
  :) (Joi, 17 iulie 2014, 17:26)

  Analfabet [utilizator]

  Justificare incompleta... Daca postul digi24 zice ca tine la imaginea de post civilizat care nu permite astfel de limbaj din cauza ca ar avea de suferit imaginea postului, in sensul ca un invitat lezat ar putea sa refuze o invitatie la o emisiune. pe cale de consecinta telespectatorii lor n-ar mai avea parte de dezbateri la care sa participe personaje cheie intr-o problema sau alta, blabla...chestii corporate...
  Bine...cenzura tot cenzura e...
 • +10 (20 voturi)    
  Ma bucur ca ai preluat comentariile mele (Joi, 17 iulie 2014, 17:28)

  alex4321 [utilizator]

  Ma bucur ca ai preluat idea din comentariile mele
  Mai ales cea cu
  publicarea articolele 29 si 30 din Constitutie
  --
  ERA STRICT NECESARA
  --
  pacat ca in alte ocazii ai fost foarte tacut in ceea ce priveste articolul 28
  ARTICOLUL 28
  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
  -
  Revenind la subiect:
  Concluzia ta, d-le Tapalaga,
  presarata printre multe nuante si explicatii
  (multe binevenite)
  "
  Cred ca Digi24 a comis prin concedierea lui Cristi Citre un act de cenzura si un abuz, a incurajat autocenzura in propria redactie prin aceasta sanctiune exemplara.
  "
  --
  (in mod normal asta trebuia sa fie ultima propozitie a articolului, asa ca pune-o te rog ultima)
  -
  Deci, concluzia ta,
  mi se pare una prea BLANDA

  De ce spun asta?
  Pentru ca Prepliceanu si DIGI au facut mai mult decat un ABUZ IN SERVICIU (care si el e o fapta penala)
  dandu-l pe Citre afara din servici pe nedrept:

  Prepliceanu si DIGI au facut ceva ce se numeste
  -
  DISCRIMINARE pe baza unui presupus 'delict de opinie'
  -
  Iar DISCRIMINAREA 'pe baza de delict de opinie' e la fel de grava ca si DISCRIMINARE pe criterii de rasa religie etc...
  -
  A se nota ca cineva in Franta a luat 9 luni ferme de inchisoare pentru DISCRIMINARE
  (in acel caz avem o discriminare pe criterii de rasa)
  "DOAR" pentru ca a facut-o "maimuta" pe d-na Taubira.
  -
  Prin urmare Discriminarea (pentru 'delict de opinie') si Abuzul facut de Prepliceanu si DIGI sunt fapte PENALE MULT MAI GRAVE decat cea de mai sus
  facuta asupra d-nei Taubira
  pentru ca s-a soldat cu
  PIERDEREA LOCULUI DE MUNCA
  a jurnalistului Citre
  -
  De aceea procuratura trebuie sa se sesize de urgenta
  in acest caz.

  -
  Indiferent ce a spus Citre la adresa lui Ponta
  era treaba lui Ponta sa-l dea in judecata
  si nu era treaba lui Prepliceanu si a lui DIGI sa se erijeze in Pseudo-Judecatori de tipul Gigi-Becali.
  -
  Fapta comisa de Prepliceanu se numeste
  DISCRIMINARE
  • +1 (1 vot)    
   RCS- sponsor PSD (Vineri, 18 iulie 2014, 9:33)

   IonNeculce [anonim] i-a raspuns lui alex4321

   Sunt curios daca Citre ar fi fost concediat daca-l lauda gretos pe Ponta. Eu cred ca nu. Ba, cred ca-l avansau! Cata vreme RCS-RDS a finantat campania electorală a PSD, acest post si-a pierdut orice imparțialitate. Se sustine concluzia dvs ca au comis discriminare.
 • -11 (21 voturi)    
  Despre libertate (Joi, 17 iulie 2014, 17:35)

  CosMin3 [anonim]

  Desigur că există libertatea de exprimare si libertatea de constiinta, dar la fel există şi libertatea de a concedia un angajat.
  • +14 (20 voturi)    
   poti fi dat afara dar nu pentru 'delict de opinie' (Joi, 17 iulie 2014, 18:10)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui CosMin3

   ---------------------------------
   CONCEDIEREA unui angajat
   pentru 'delict de opinie'
   se numeste DISCRIMINARE (cu majuscule)
   si e la fel de grava
   ca si cea
   prin care l-ai concedia pe unul "doar"
   pentru ca e
   Negru sau pentru ca e Mahomedan
   ---------------------------------
   Chestia asta se pedepseste
   cu INCHISOARE
   in orice tara civilizata

   Exemplu: In Franta cineva a luat 9 luni cu executare
   "doar" pentru ca a facut-o pe d-na Tuabira "maimuta"

   Cineva care 'a dat afara din servici pe altcineva'
   "DOAR" pentru asa-zisul 'delict de opinie' a facut o DSCRIMINARE mult mai grava decat cea petrecuta in cazul d-nei Taubira
   si prin urmare trebuie sa ia multe mai mult luni.

   Chestia astea, prin care Discriminezi pe cineva
   pentru un 'asa-zis' 'delict de opinie'
   --------------------------------------------------------------
   "luandu-i LA PROPRIU painea de la gura lui si familiei lui"
   --------------------------------------------------------------

   si Erijandu-te in "pseudo-judecator" cand de fapt nu esti...

   ne aduce aminte de comisarii bolsevici din
   anii 50 cand erai data afara pentru ca spuneai
   -
   "ceva urat la adresa tovarasilor din partid si din stat"

   --
   Prin urmare, rog inca odata Procuratura sa se autosesizeze in cazul Prepliceanu-Digi24 pentru fapta de DISCRIMARE si ABUZ IN SERVICIU
 • +21 (31 voturi)    
  ehh.. domnu Tapalaga (Joi, 17 iulie 2014, 17:39)

  sucaa [utilizator]

  unii isi controleaza limbajul altii vorbesc de udrea si eba cand altii guverneaza. exista diverse metode de servilism. unui mascat. si uneori mai fac si pe vitejii :)
  Domnule Tapalaga, mi-aduc foarte bine aminte interviul luat lui ponta la el in birou... N-am vazut eroism acolo. dincontra...
  ma uit la toata presa asa-zsa independenta in ulitimile zile si ma minunez cat de calma este dupa nebunia cu ponta. sunt articole critice dar nu am vazut sa i se ceara demisia. analizam psihologic, mai ne mutam la paratrasnetul numit Ioana, amestecam ideile si in final evident ca totul se intoarce la normal.
  de la anul acest mincinost patologic este foarte posibil sa fie presedintele Romaniei (brrr).
  Aceasta este idee de baza. Nu doctoratele damei de comanie ce l-a insotit la cotroceni. nu datul peste cap sau ca nu stia ce este ala MTO...
  omu a MINTIT depasind orice limita. iesirea clipului a fost efectul. cauza a fost sirul nesfarsit de minciuni spuse la iesirea de la cotroceni. asa ceva n-am crezut ca este posibil. sa-ti permiti sa minti in halul asta cand stii foarte bine ca adversarul politic atata asteapta.
  acest om este pur si simplu BOLNAV si mai mult decat periculos.
 • +11 (15 voturi)    
  dupa alegeri (Joi, 17 iulie 2014, 17:58)

  xanti [utilizator]

  Daca iese presedinte Ponta(sper sa nu) va incepe cu va incepe adevarata prigoana si vorba unui clasic in viata de la guvern "scapa cine poate".
  Din pacate media jurnalistica NU este unita pentru ca fiecare are familie si se gandeste la buzunar sau castiga foarte mult in detrimentul libertatii presei adica pe romaneste "trebuie sa-si tina gura".
  Pana cand nu veti avea o breasla de presa UNITA si CORECTA ,fara Antene 1,2,3,....,Realitatea lui Ghita si cine o mai aparea,nu se va rezolva nimic.
  Mai tineti minte cum va cumpara Nastase cu publicitate ,ei dupa 2014 o sa o faceti de FRICA.
  Deja mirosul victoriei PSDiste se simte la unele televiziuni si ziare si cum se spune in sport "au furat startul"
 • +14 (18 voturi)    
  adevarul (Joi, 17 iulie 2014, 18:01)

  pragmatism [utilizator]

  Dl Tapalaga a expus aici un adevar dureros pt presa romaneasca ... dar faptul ca mai exista ziaristi ca Cristi Citre imi da sperante! Voi, ziaristii, ar tb sa va securizati mai bine dpdv juridic atunci cand incheiati un contract cu angajatorul. Oricum, eu sper ca Cristi Citre sa mearga in instanta!!!
 • +13 (19 voturi)    
  mulțumiri (Joi, 17 iulie 2014, 18:01)

  Andrei Cosmovici [utilizator]

  Mulțumiri, Dle Tapalagă, pentru acest articol clarificator. De ce nu ar profita Dl Citre de jurisprudența CEDO în materie?
 • +13 (19 voturi)    
  Ce n-as da (Joi, 17 iulie 2014, 18:10)

  ipolitic [utilizator]

  sa ma pot exprima asa de clar si concis, ca Dvs, domnule Tapalaga. Dar, de aceea sinteti Dvs. jurnalist
  si eu inginer. Macar am si eu privirea inteligenta.
  La subiect: tot raul pre bine. Daca nu s-ar fi intimplat
  ceea ce s-a intimplat, traiam cu impresia ca Digi24
  si domnul Prelipceanu e intruchiparea "echidistantei"
  si cavalerul libertatii de expresie. Acum, ne-am format si noi o opinie. Deci, domnul Prelipceanu e formator
  de opinii, nu-i asa?
  • 0 (0 voturi)    
   Si (Vineri, 18 iulie 2014, 15:20)

   Gaby51 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Eu m-am lamurit atunci cand isi instalasera tabara(cortul) in fata Palatului Victoriei, inainte de anuntarea rezultatelor la europarlamentare. Dar au luat-o peste bot caci scorul ...a fost supraestimat.
 • -5 (15 voturi)    
  pet shop boys (Joi, 17 iulie 2014, 18:33)

  Mazeta [utilizator]

  Dintre toate breslele de pe pământ, jurnaliștii sunt cei mai puțin uniți. Azi schelălăie de plăcere când văd închisă gazeta/televiziunea concurentă, mâine se jelesc când sunt dați afară.

  Dacă ar fi avut mai mult talent, s-ar fi făcut scriitori. Dacă ar fi avut mai puțin, ar fi ajuns copiști.

  Se mulțumesc cu puțin, sunt credincioși stăpânului și muncesc enorm pentru pâinea sau gloria de o singură zi.

  Dacă aș avea unde să-i țin, mi-aș lua vreo doi.
 • +10 (12 voturi)    
  absolut normal.... (Joi, 17 iulie 2014, 18:45)

  corvus coraX [utilizator]

  ...atâta timp cât nu avem publicații și ziariști cu adevărat independenți decât cât să-i numeri pe degetele de la o mână, imensa majoritate făcând evident jurnalism de partid...
 • -4 (16 voturi)    
  of-of, (Joi, 17 iulie 2014, 18:51)

  victor L [utilizator]

  dle Tapalaga.
  - dvoastra imi stergeti comentarii cu mult mai nevinovate;
  - dvoastra ati participat din plin la ascensiunea dinozaurilor pesedisti care sperie acum presa;
  - liberalii considera si acum ca in 2012 au procedat bine, iar dvoastra inca nu ati retractat acuza ca Basescu a vindut Justitia.
  Cum v-ati asternut, asa dormiti, dle Tapalaga.
  Mai aveti o sansa: sa luptati cu toata ardoarea si priceperea impotriva lui Basecu si a Elenei Udrea, care reprezinta Raul Suprem.
  Daca-i rapuneti pe cei doi, viitor de aur tara are.
 • +6 (8 voturi)    
  "Confuzand" (Joi, 17 iulie 2014, 20:23)

  Alius [utilizator]

  "Pe scurt, Prelipceanu amesteca situatii si conjuncturi radical diferite confuzand publicul"...

  Cred ca ar fi bine sa nu americanizam niste cuvinte. "Derutand" este cuvantul normal care trebuie folosit in aceasta situatie.
 • +11 (13 voturi)    
  voi cei care scrieti comentarii.... (Joi, 17 iulie 2014, 20:29)

  nova [utilizator]

  inclusiv dv. d-le Tapalaga, nu prea v-ati uitat pe Digi24. Parerea mea:
  Am urmarit acest post cateva luni, pana acum vreo 2 luni.
  Observatie: In emisiuni nu lipseste niciodata cate un membru UDMR. Pana sa intre la guvernare UDMR, temele erau tratate cat de cat echilibrat cu accente partinitoare numai din partea lui Frunda care spumega permanent despre Basescu. Prelipceanu isi lua mereu rolul de ascultator lasandu-i pe toti sa bata campii, deci nu modera, nu contrazicea si asta numeste el acum echidistanta. Ce m-a frapat acum vreo doua luni a fost ca au inceput sa faca un documentar pe probleme din istorie in care l-a un moment dat s-au atins atrocitati facute de unguri in Transilvania. A fost jale !
  Acum UDMR este la guvernare. Gata! Acum singura placere a lui Prelipceanu a ramas Basescu. Numai aici au toti liber la batut campii. Cristi Citre a fost dat afara de Frunda.
  Pacat de domnul Hurezeanu care se pierde in acest areal nesemnificativ Digi24.
  Libertatea de exprimare trebuie sa o cautati in alta parte adica la acei jurnalisti care sunt in stare sa nu devina patimasi - uitati-va la CTP cum nu poate face un articol fara a-l jignii pe Basescu. Cuvintele spuse de Citre sunt corecte si l-a un subiect concret.
  Jurnalistilor ! Numai corectitudinea va poate salva!
 • +10 (12 voturi)    
  dictatura se accentueaza (Joi, 17 iulie 2014, 20:35)

  nedumeritul [utilizator]

  acestea sunt semne in plus ca dictatura se accentueaza in Romania.Daca spui ce nu trebuie, tu si familia ta pot suferi si nici o institutie a statului nu va interveni in apararea ta, dimpotriva...
 • +5 (7 voturi)    
  e doar capitalism (Joi, 17 iulie 2014, 21:30)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Banul e rege. unii accepta asta si se inchina zilnic la Sf. Pofit. Si atit.
  In multinationale ti se explica acelasi lucru. Semnezi tot felul de hirtii si declaratii. Si ori inveti sa inghiti si sa ti capul plecat ori pleci in alta parte. Daor ca aici functioneaza sistemul scrisorilor de recomandare sasu site-uri ce povestesc despre angajati (despre care nu afli si in care vre-un sef nemultumit iti poate atirna tinicheaua).
  Tare e, ca in momentul in care scriu asta pe TVR1 difuzeaza "Capitalism, o poveste de iubire" al lui Michael Moore.
  De fapt, si sa nu va suparati ca spun asta, noi comentam aici demonstrind clar ca nu sintem adaptati la capitalism. LA fel cum nu am fost adaptati la comunism. Idealisti. Sau Inadaptati.
  DAr depinde si de noi cum va arata societatea in care vor trai copii nostri.
  Hai sa nu mai urmarim programele lor sa vedem daca mai cistiga la fel din reclame
 • +4 (10 voturi)    
  PRESA ASERVITA PUTERII (Joi, 17 iulie 2014, 22:36)

  codrrin [utilizator]

  ieri,in urma unui articol din prosport in care George Cosac il lauda pe Ponta Victor Viorel pt sponzorizarea turneului ATP de la Bucuresti,am scris un scurt comentariu in care explicam ca premierul nu a adus bani de la mama lui de acasa ci banii cu care s-a sponzorizat turneul au venit exclusiv din IMPOZITELE SI TAXELE PLATITE DE NOI.la nici doua ore de la aparitia comentariului si dupa primirea de peste 28 de aprecieri pozitive(cititorii ziarului respectiv stiu ca rar se intampla sa ai atatea aprecieri) comentariul meu a fost sters!!!cuvintele au fost aceleasi pe care le-am redat si aici,n-am jignit,n-am injurat si totusi comentariul a fost sters!
  trageti va rog dvs cititorii concluzia daca asta se numeste libertate de opinie si presa independenta.
  asa ca nu ma mira faptul ca un ziarist este concediat daca a scris adevarul despre acest premier iresponsabil care stie ca nu are sanse de-a ne pacali la votul pt prezidentiale daca avem o presa imdependenta!
 • -5 (9 voturi)    
  Tapalaga (Vineri, 18 iulie 2014, 8:16)

  xu [utilizator]

  Nu e o cenzura Tapalaga.Omul nu a respectat un cod impus de o televiziune pivata.Fara suparare nu putem sa comparar Digi 24 cu B1 sau Realitatea.De exemplu dumneavostra sunteti un executant a lui Basescu....si Basescu pe care il sustineti are o problema cu Antena 3 su RTV.
  • +1 (3 voturi)    
   Ce Cod omule? (Vineri, 18 iulie 2014, 10:25)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui xu

   Ce Cod omule? Eventual doar "codu lui peste"...

   Pentru ca Nu exista nici un "cod" care sa te opreasca de a-ti spune parerea personala pe pagina ta personala

   Ca doar nu te-a cumparat DIGI "iobag" sa-ti spuna si in somn ce sa spui, ce sa faci cand sau nu sa te duci la baie. Cum poti gandi asa?

   Dreptul la opinie si dreptul de a spune ceea ce crezi, iti este GARANTAT de art 29 si 30 din Constitutie
   care mai spune ca "nimeni nu te poate trage la raspundere pentru ceea ce crezi si ceea ce spui"
   asta daca n-ai aflat, afla macar acum.

   Si prin urmare nici un Prepliceanu si nici un Digi nu sunt mai presus de Constitutie ca sa impuna ei "coduri" oamenilor in timpul lor liber, despre ce sa spuna si ce sa nu spuna pe paginile lor personale
   publice sau nu.

   In concluzie:
   Prepliceanu a facut o Discriminare si un Abuz in Servfciu si trebuie anchetat urgent de procuratura pentru asta
  • +2 (4 voturi)    
   de exemplu.. (Vineri, 18 iulie 2014, 10:25)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui xu

   Acum exemplifica-ne cum e Tapalaga 'executant a(l) alui Basescu'...
   Cred ca ai gresit adresa. In Romania nu suntem chiar toti imbecilizati sa vedem politicienii in alb si negru. Daca il critici pe x nu inseamna automat ca tii cu y. Exceptie fac latrinele tv, unde stim cu totii ca lucreaza doar creaturi fara onoare, dar pana si aia s-ar putea sa voteze cu partidul piratilor cand nu se uita nimeni.
 • -3 (7 voturi)    
  Ptr tapalaga (Vineri, 18 iulie 2014, 8:17)

  xu [utilizator]

  Spre deosebire de Ponta domnule Tapalaga ...domnul Basescu foloseste institutiile de forta imptriva Antena 3 si rtv si nu sunteti asa de suparat,....
 • +1 (1 vot)    
  aaa (Vineri, 18 iulie 2014, 9:02)

  xu [utilizator]

  http://adevarul.ro/news/eveniment/citre-vs-citre-1_53c7ab360d133766a883b025/index.html
 • +1 (3 voturi)    
  da (Vineri, 18 iulie 2014, 10:52)

  I [utilizator]

  eu am fost de la bun început dezamăgit când digi24 a reciclat câteva specimene de la Realitatea. "Oamenii" ăia nu se schimbă și nu au ce căuta la tv. Prelipceanu, Hurezeanu și alții.
 • +2 (2 voturi)    
  Tapalaga (Vineri, 18 iulie 2014, 12:56)

  xu [utilizator]

  Cazul asta e simplu esti PRO-Basescu o sa spui ca a fost cenzura.....daca esti PRO-Ponta o sa spui ca este un motiv de propaganda a domnului Basescu.Sa nu uitam ca Digi24 este foarte apropiata de Basescu din pct de vedere jurnalistic.....nu inteleg de ce asa drama ptr un anonim?
  • 0 (2 voturi)    
   pentru 'un anonim' chiar nu ti-e rusine? (Vineri, 18 iulie 2014, 15:02)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui xu

   pentru 'un anonim' chiar nu ti-e rusine?

   pentru 'un om', ma, pentru 'un om'

   caruia

   ia fost luata paine in mod abuziv.
   • 0 (0 voturi)    
    anomin (Vineri, 18 iulie 2014, 15:32)

    xu [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

    Stai linistit ca il recupereaza un trust basist.(fara suparare ptr cei care tin cu basescu)
    • 0 (0 voturi)    
     eu nu tin cu Basescu (Vineri, 18 iulie 2014, 21:19)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui xu

     eu nu tin cu Basescu si nici cu Plagiatorul
     urmareste ce scriu daca nu crezi...

     Dar

     "Adevarul e numai unul indiferent cine il spune"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by