E greu sa te superi pe Dom’ Profesor. E un tip de treaba: raspunde oricand la telefon, foloseste un ton impaciuitor, da premii jurnalistilor, e prieten cu toata lumea si dusman cu nimeni, respectat de colegi „pentru munca, calitatile profesionale si umane pe care le detine” si ar merita, vorba lor, un salariu mai mare decat cei 7300 de Euro lunar.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Cu toate astea, pe Dom’ Profesor il prigonesc stalinistii. E o conspiratie nationala impotriva lui, formata din „serviciile secrete, procuratura si institutiile de forta”. Ce-or avea cu dansul?

Fiind un om atat de cumsecade, Dom’ Profesor a fost ales de colegii lui (nu de majoritatea, ca nu e nevoie de cvorum) in fruntea unei institutii foarte importante: Colegiul Medicilor. Nu e un sindicat si nici vreun ONG oarecare acest Colegiu, ci un organism „de drept public cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat”.

Nu poti practica medicina in Romania fara patalama de la Colegiu. Nu poti ramane sef de sectie in spital dupa 65 de ani fara aviz de la Colegiu. Scoti inima dintr-un pacient in loc sa-i scoti amigdalele? Tot Colegiul spune daca si cum esti pedepsit. De cumsecade ce-a fost (si inca este), Dom’ Profesor este in fruntea acestei institutii de 8 ani.

De 8 ani lupta Dom’ Profesor pentru promovarea intereselor medicilor (nu a majoritatii, ca nu e nevoie de cvorum). Acum un an, pe cand anunta o greva generala pe care legal nu avea dreptul sa o organizeze, Dom’ Profesor afirma, privind vultur in zare, ca dublarea salariilor medicilor rezidenti este o solicitare ne-negociabila.

Cand politicienii au dat medicilor tineri o marire medie de doar 35%, Dom’ Profesor si-a amintit, cumsecade, ca legea permite multe Colegiului, mai putin organizarea de greve. Si fasss... La scurt timp, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a publicat un ordin prin care doua mari spitale din Iasi treceau in subordinea Universitatii de Medicina din oras, condusa tot de Dom’ Profesor. Ce om cumsecade.

Influenta exercitata de Dom’ Profesor asupra politicienilor si autoritatilor este benefica si eficienta. Numarul medicilor tineri care pleaca din Romania creste de la an la an. Colegiul pastreaza tacerea fata de numeroasele cazuri de coruptie din lumea medicala iesite in ultimul timp la suprafata.

Pacientii nu au a se plange, medicii sunt fericiti, politicienii asemenea, cu totii pupat mana lui Dom’ Profesor. Care, pe langa rector si presedinte de Colegiu, a fost si directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi si profesor universitar si angajat in proiecte europene. Toate in acelasi timp. Ca e om cumsecade.

De la proiectele astea europene i s-a si tras. Dom’ Profesor nu a facut nimic atat de grav incat sa merite necazul abatut astazi, pe nedrept, asupra dansului. Ce? E rau sa te angajezi chiar pe tine si pe fiica ta in proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care tot tu le conduci? Doar nu era sa lase vreun strain, vreun tanar fara experienta sa pastoreasca banii Europei. Cine stie ce s-ar fi ales de ei.

Dar stalinistii erau pe urmele lui Dom’ Profesor. L-au prigonit, l-au vanat, l-au oprimat. S-a luptat Dom’ Profesor, unii judecatori l-au inteles. Judecatori cumsecade. Dar stalinistii au penetrat pana la varful institutiilor de forta, pana la Inalta Curte de Justitie care l-a prigonit definitiv pe Dom’ Profesor. Pentru conflict de interese.

Acum i se cere demisia. Tocmai dansului, un om asa cumsecade. Stalinistii de la ANI invoca nu stiu ce lege care spune ca Dom’ Profesor nu ar mai avea voie sa detina vreo functie publica.

Pai presedinte de Colegiu si rector de Universitate nu e functie publica, e mai mult, e generata de afectiunea profunda pe care i-o purtam. Noi suntem ca o mare familie. Sa nu vina stalinistii sa ne spuna noua ca legea e mai presus de Dom’ Profesor.

Si ce daca Colegiul Medicilor din Romania este condus de un condamnat definitiv pentru conflict de interese? Stalinistii din presa spun ca Dom’ Profesor trebuie sa-si dea demisia pentru ca pateaza onoarea breslei medicale. Daca nu stiati, Dom’ Profesor a fost membru in mai multe comisii de etica medicala si nemedicala. El nu pateaza, el curata.

La intrarea in Colegiu a si jurat ca va mentine „prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic”. E bine ca Dom’ Profesor rezista in fata prigoanei stalinistilor. Ca lupta prin toate mijloacele. Un om asa cumsecade nu demisioneaza. Niciodata.

Stalinistilor!

Nota informativa: In urma cu o luna, Vasile Astarastoae declara ca „de cativa ani se desfasoara o campanie impotriva medicilor. In afara de perioada Gheorghiu Dej-Stalin nu am mai cunoscut asa ceva“. Ulterior Vasile Astarastoae a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese. Miercuri a declarat ca nu vede niciun motiv pentru a demisiona din functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.