Aflat sub presiune publica pentru ca nu a dat macar un comunicat de presa in 3 zile trecute de la uciderea unui copil de maidanezi, primarul Sorin Oprescu a anuntat printre lacrimi - sincere, fara indoiala - ca va organiza un referendum. Referendum la care bucurestenii sa voteze daca vor eutanasierea. Solutia propusa de primarul - chirurg - actor este de un populism perfect si inutil, si muta raspunderea in curtea altcuiva. Iata de ce.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Referendumul local este consultativ. Primarul Oprescu stie, a recunoscut-o in fata presei. Atunci de ce referendum? Explica tot Oprescu: "ca sa pun presiune pe parlamentari, care nu pot ignora votul oamenilor".

Vom avea deci la final de septembrie - inceput de octombrie un referendum in care majoritatea va vota in favoarea eutanasierii. Ceea ce inseamna ca, luind in calcul toate formalitatile, vom avea cel putin o luna si jumatate - doua luni pierdute, fara nici o actiune concreta.

Dar ce vor face parlamentarii cind pe masa lor va ajunge rezultatul (sa presupunem covirsitor in favoarea eutanasierii) al acestui referendum? Ei bine, nimic. Explicatia e simpla: precedenta lege care permitea primariilor sa eutanasieze ciinii a fost declarat neconstitutionala dupa ce parlamentari USL, alaturi de reprezentanti ai ONG-urilor, au facut o sesizare de neconstitutionalitate.

Asadar, daca Parlamentul (supus presiunii bucurestenilor) emite o noua lege cu prevederi similare, aceasta va putea fi contestata imediat la Curtea Constitutionala (e nevoie de 50 de deputati sau 25 de senatori), si soarta ei va fi aceeasi. Tot acest parcurs legislativ inseamna luni intregi in care situatia din Bucuresti ramine neschimbata.

Toata tevatura referendumului inseamna pierdere de timp pentru bucuresteni si incercarea de disipare a tensiunii sociale acumulate in ultimele trei zile. Tensiunea risca sa se sparga direct in capul primarului Sorin Oprescu, care nu a facut absolut nimic pentru rezolvarea fenomenului maidanezilor (vezi aici exemple de primari mai putin smecherasi, dar mai seriosi, care au pus ordine in orasele lor, cu bugete infinit mai mici decit ale Bucurestiului).

Oprescu a incercat prin declansarea referendumului sa-si cistige timp si sa canalizeze presiunea sociala spre Parlament. Recunoasteti manevra, nu? A aplicat-o saptamina trecuta un alt maestru al manipularii, mai tinarul Victor Ponta (am explicat aici mecanismul). Mizele populismului din actiunile celor doi politicieni ce pot fi lesne acuzati de lasitate sint similare: fuga de raspundere, de actiune imediata, in speranta conservarii ratingurilor electorale.

Tot acest balet legislativ e facut in ciuda solutiei imediate pe care a sugerat-o Traian Basescu. Presedintele a cerut Guvernului sa adopte o Ordonanta de Urgenta prin care sa dea liber primarilor la eutanasiere. Avantajul Ordonantei de Urgenta este acela ca nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala decit de Avocatul Poporului. Va aduceti aminte ca una dintre primele masurile luate de USL in timpul puciului de asta-vara a fost numirea unui Avocat al poporului fidel, astfel incit ordonantele de urgenta pe care le dadea guvernul sa nu poata fi atacate? Ei bine, situatia s-a pastrat, Avocatul Poporului este in acest moment apropiat de USL (nu a facut nici o sesizare de neconstitutionalitate), ceea ce inseamna ca aceasta Ordonanta de Urgenta ar intra imediat in vigoare si primarii ar putea folosi solutia extrema a eutanasierii.

Dar nici Ponta, nici Oprescu nu vor sa mearga pe solutia lui Basescu. Poate ca din orgoliu politic (ar insemna sa-si recunoasca incapacitate politica de a rezolva o situatie de urgenta), fie de teama sa nu piarda sprijinul iubitorilor de ciini. Asa ca prefera sa se complaca intr-o non-rezolvare a problemei, cu speranta ca scandalul se va stinge de la sine.

Ei bine, aici e problema. Peste 60.000 de maidanezi sint acum pe strazile Bucurestiului. Statisticile arata ca in fiecare zi 40 de bucuresteni (adulti si copii) sint muscati de maidanezi. Scandalul public cu copilul ucis de caini i-a radicalizat pe adevrsarii lor si i-a speriat pe cei care, in dispretul securitatii publice, ii hranesc la colt de strada. E previzibil ca unii dintre acesti ciini, lipsiti de hrana, vor deveni si mai agresivi. Ce vor face evazionistii Ponta si Oprescu daca va exploda un nou caz similar?