Dosarul Rosia Montana i-a explodat direct in figura lui Victor Ponta si l-a pus in ridicola situatie de a nega ca deputat ce a facut ca premier. Speriati de consecintele electorale ale protestului de strada, liderii USL se pregatesc sa ingroape dosarul intr-o comisie parlamentara, evitind o decizie clara si rapida. Ponta culege acum ce-a semanat in ultimii ani, impreuna cu trusturile media prietene: populism, iresponsabilitate politica, dezbatere umorala, manipulare fatisa.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Iata citeva dintre declaratiile facute de Victor Ponta pe cind era in Opozitie, fiind presedinte PSD, co-presedinte USL si candidatul desemnat al USL pentru functia de premier:

  • "Acestia sunt banii de pensie ai lui Basescu" (sursa)
  • "Gold Corporation ar trebui sa faca publice toate persoanele politice, fie ca sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru ca la Basescu stim sigur ca a fost, probabil si la Roberta Anastase. Altminteri, riscam sa avem in Romania cel mai grav caz de lobby si coruptie politica" - (sursa)
  • "Eu cred ca Traian Basescu are niste datorii si un interes material direct" (sursa)
  • "Eu cred ca bogatia romanilor trebuie sa fie a romanilor, nu a unui politician care se grabeste sa iasa la pensie si a unui om dubios de afaceri care sta langa Traian Basescu si se implica in toate aceste afaceri necurate" (sursa)
  • "Da, voi reveni asupra unei asemenea decizii, cu siguranta", a raspuns Victor Ponta ziaristilor straini acreditati la Bucuresti, intrebat daca va anula, cand va ajunge la putere, o eventuala unde verde acordata acestui controversat proiect de exploatare a aurului (sursa).
  • "Intuiesc ca este vorba despre o rafuiala interna, probabil i s-a aratat pisica sau probabil ca este vinovat ca nu a eliberat o autorizatie de mediu. Stiti care. Cea cu aurul, nu?", declaratia lui Victor Ponta, despre ancheta inceputa de DNA in cazul ministrului Mediului la acea vreme, Laszlo Borbely (sursa)
  • "E foarte clar ca in acest moment firma de la Rosia Montana are in Traian Basescu un lobby-ist politic care este direct interesat in acel proiect si cred ca a gasit lobbysti in toate partidele, inclusiv in partidul meu, ca a cumparat toata zona de publicitate de pe piata media" (sursa)

Ce ne arata acest lung sir de declaratii politice? O preocupare dusa la extrem pentru rating politic, dorinta manifesta de a atrage alaturi de USL comunitatea cu reale preocupari ecologiste, dar si un mare, imens populism bazat pe dispret.

- dispret fata de adevar (a prezentat Victor Ponta vreodata o dovada a coruptiei lui Traian Basescu?)

- dispret fata de opinia publica, ce are dreptul sa ia decizii democratice bazate pe fapte, nu pe imprecatii si calomnii

- dispret fata de investitor, acuzat si el de coruptie (a prezentat Victor Ponta vreodata o dovada?)

- dispret fata de civilizatia dezbaterii

Victor Ponta a urmat calea cea mai simpla, calea populismului. A calomniat fara vreo proba, a manipulat opinia publica alaturi de colegii din USL, scazind enorm standardele dezbaterii necesare despre Rosia Montana.

Toata discutia despre exploatarea aurifera de la Rosia Montana s-a transformat intr-o bolboroseala umorala, fara legatura cu ratiunea. Ce discutii despre standardele de mediu promise? Ce discutii despre rezistenta digului la cutremure si calamitati naturale? Ce dezbateri despre participatia statului in compania de proiect (isi poate permite statul roman 25%?) Ce dialog despre vestigiile arheologice? Cit a fost in Opozitie, Victor Ponta a folosit predicatul cel mai simplu, cel mai "garantat": Basescu e de vina, a luat spaga, noi vom anula proiectul.

Acum, Victor Ponta se trezeste lovit de bumerangul politic pe care el insusi l-a aruncat cu ani in urma. El a setat standarde extrem de joase in dezbatere, iar manifestantii anti-Rosia Montana il taxeaza acum drept mincinos. Dezbaterea rationala, cu argumente, continua sa lipseasca, fiind inlocuita de protestele din strada.

Protestatarii retin esentialul: premierul s-a razgindit, e de acord cu proiectul, dar l-a pasat spre adoptare Parlamentului ca sa nu-si lipeasca de imagine un proiect controversat in an electoral. De ce s-a razgindit? Ei bine, premierului ii e greu sa explice, caci nimeni nu are rabdare sa auda de la el explicatii rationale. Caci Ponta insusi a refuzat sa discute rational cu ani in urma. Singura concluzie a protestatarilor? Ponta s-a vindut, Ponta e un lingou. Nu mai conteaza adevarul, perceptia e cea care muta procente.

Lectia Rosia Montana e usturatoare pentru Ponta. Probabil ca nu se va ajunge la demisie, dar cu certitudine premierul pierde puncte electorale. Aceasta e lectia populismului, imbratisata cu voluptate de mai toata clasa politica romaneasca. Ce se intimpla in aceste zile e decontul populismului, al dezbaterii politice manipulate, in care ratiunea e inlocuita de ura si resentiment.

Decontul nu e doar al politicienilor insa. Ping-pong-ul cu acest proiect si lipsa de predictibilitate in relatia cu investitorii, dar si cu publicul intern au devenit trade-mark al Romaniei. Inutil de spus ca potentialii investitori sint ceva mai circumspecti cind iau decizia de a-si aduce capitalul in Romania, iar publicul repeta la nesfirsit mantra periculoasa "Toate partidele - aceeasi mizerie".

Bumerangul politic se va intoarce inspre Ponta si in cazul gazelor de sist. Terenul e pregatit acum pentru proteste masive care sa deraieze proiectele.

Si acolo am vazut o intoarcere cu 180 de grade a premierului. Pentru publicul interesat de subiect e, fara indoiala, proba faptului ca Ponta s-a lasat cumparat, asa cum il acuzase el cu ani in urma pe Traian Basescu. Probabil ca adevarul e mai simplu, la fel ca si la Rosia Montana: in calitate de sef al Guvernului, Ponta a realizat ca Romania are nevoie de investitii, a acceptat garantiile de mediu si a dat unda verde in felul lui, ascunzindu-se dupa Parlament si institutiile locale. Dar cine mai are chef sa caute adevarul, cand argumentele viscerale sint mai la indemina? Suna cunoscut, spin doctor Ponta? *

* Spin doctor = maestru al propagandei, termen folosit mai ales in comunicarea politica