Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat joi ca va anula o eventuala unde verde acordata de actuala putere pentru proiectul minier Rosia Montana, in cazul in care va ajunge prim ministru dupa alegerile legislative din toamna acestui an, relateaza AFP.

"Da, voi reveni asupra unei asemenea decizii, cu siguranta", a raspuns Victor Ponta ziaristilor straini acreditati la Bucuresti, intrebat daca va anula, cand va ajunge la putere, o eventuala unde verde acordata acestui controversat proiect de exploatare a aurului.

Grupul candian Gabriel Resources doreste sa exploateze cel mai mare zacamint de aur din Europa, dupa cum spune firma, la Rosia Montana. Filiala sa Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) asteapta inca aprobarea din partea Ministerului Mediului.

Acest proiect este aspru criticat de organizatiile pentru apararea mediului, din cauza utilizarii a circa 12.000 de tone de cianura pe an si a distrugerii partiale a galeriilor miniere din epoca romana.

Compania sustine ca va investi 1,7 miliarde de dolari si afirma ca respecta toate reglementarile europene.

O propunere legislativa care autorizeaza societatile miniere private sa procedeze la expropieri in numele statului a fost extrem de criticat de ONG-uri, care spun ca este special conceput pentru RMGC. Ponta a precizat ca el insusi a depus un amendament care stipuleaza ca legea nu "se va aplica pentru exploatarile care utilizeaza cianura".

Acest text, care nu a fost inca adoptat, a fost propus de un deputat din partidului lui Ponta si un altul din PDL.

Ponta a comentat ca societatea canadiana "are suporteri in toate partidele politice".

PSD si PNL sunt creditate cu majoritatea in sondajele de opinie, noteaza AFP.