Unul din cei mai influenti oameni din Romania, Dan Voiculescu, se prezinta, luni dimineta, la sediul Departamentului National Anticoruptie cu o pereche de ochelari defecti. Lipseste una din lentile. Privita prin gaura cu ochiul stang, lumea apare clar. Privita prin sticla fumurie cu ochiul drept, se vede intunecat, sumbru. O aparitie cumva neobisnuita. Nu vine in fiecare zi la procurori cineva cu ochelarii sparti. Greu spus ce-a fost in capul lui. Poate a fost o ironie, poate un mic accident. Chiar nu conteaza. Cu sau fara voie, Voiculescu a oferit perspectiva corecta asupra lumii.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Daca veti privi si dvs. lumea din jur intr-o zi de vara caniculara, inghesuit pe scarile DNA de o armata de ziaristi pisalogi, veti vedea iadul pe pamant. Cum adica, tu, marele Voiculescu, dai cu subsemnatul la parchet acuzat, ca ultimul borfas, de santaj ordinar? Nu-i destul ca esti inculpat intr-un dosar de coruptie, la un pas de condamnare? N-a fost suficient de umilitor ca din mare smecher pe vremea lui Ceausescu ajungi decazut sub regimul basist la statutul de turnator mizerabil, de calau odios al propriilor rude?

Va propun sa largiti putin perspectiva, privind prin sticla fumurie, cetoasa a ochelarilor defecti. Chiar in ziua in care se implineste un an de la referendum, Voiculescu a fost pus sub urmarire penala. Azi, in loc sa sarbatoreasca indepartarea lui Traian Basescu, alungarea tiranului si neutralizarea cozilor sale de topor, adica procurorii, serviciile secrete si cativa judecatori aserviti de la Inalta Curte, Voiculescu se trezeste acuzat de procurori.

Ce poate fi mai frustrant si mai nedrept? Noii procurori sefi sunt toti pusi de aliatul tau, Victor Ponta, pe care l-ai ajutat sa ajunga premier, si tot tu cazi primul in plasa justitiei! Nu Udrea, nu Videanu, nu toti cei despre care ai sustinut ca fura banii bietilor pensionari ci tocmai tu, marele luptator impotriva nedreptatii! Ponta si PSD-ul, altfel aparatorii marilor penali din lumea romaneasca, specialisti in mitinguri de solidaritate cu orice baronel mai de soi acuzat de coruptie, experti in exercitarea de presiuni asupra procurorilor, nu misca un deget pentru tine! Ati auzit ca Ponta&co sa scoata vreun sunet pe tema dosarului de santaj?

Cum sa nu vezi atunci in jurul tau o Romania neagra, basista, cu institutii la picioarele dictatorului setos de razbunare pentru umilinta incasata anul trecut, cand peste 7 milioane de cetateni au votat pentru demitere? Privita prin sticla cetoasa a celui care anul trecut lansa faimosul ultimatum de 60 de zile pana la suspendare, plan respectat intocmai de liderii USL, coincidenta se vede monstruos: este inca o razbunare meschina a chiriasului de la Cotroceni!

Dar asta e perspectiva oferita de lentila fumurie a celui pentru care revolutia borfasilor organizata anul trecut trebuia sa-l scuteasca de toate aceste mici neplaceri. Atotputernicul Voiculescu are inca posibilitatea sa vada lumea limpede prin gaura din ochelari, fara deformari majore si iluzii inutile. Daca ar avea curajul sa priveasca realitatea in fata, barbateste, ar vedea zidul spre care se indreapta cu toata viteza, cu capul inainte.

Asa e, cum spune Gadea. Voiculescu nu se mai bate doar cu Traian Basescu, ci cu sistemul. Am putea spune ca se bate in primul rand cu legea, dar asta e treaba procurorilor s-o probeze si a judecatorilor sa decida, asa cum au stabilit dupa ani de procese ca Voiculescu si turnatorul Felix sunt totuna. Dar cine este azi sistemul? Doar Traian Basescu singur?

Este si Ponta, este si Ghita, sunt toti noii veniti la masa puterii, lupii tineri, unii mai vizibili, altii mai retrasi dar la fel de flamanzi si setosi de putere. Si atunci, de ce s-ar impiedica ei de un exemplar cam ramolit din haita, care a declarat razboi lumii intregi, Bruxelles-ului, Americii, sistemului? De ce l-ar accepta in capul mesei pe un turnator sinistru, acuzat de coruptie, de santaj, manipulator de profesie si pucist talentat care a ingrozit Occidentul anul trecut cu manevrele sale? De ce l-ar recunoaste pe el stapanul lumii? Doar pentru a reusit sa puna unui popor o pereche de ochelari defecti, falsificand realitatea? Pana si liberalilor li s-a facut sila de el.

Voiculescu ar mai vedea ceva daca s-ar uita cu atentie prin gaura din ochelari: ar observa ca tocmai eliminarea lui din peisajul puterii, a marelui cazut in dizgratie, ar reprezenta cel mai bun bilet de intrare al noii puteri in lumea buna. Doar capacitatea de a neutraliza unui exemplar din specia lui, puterea de a iesi de sub influenta sa nefasta reprezinta garantia ca statul functioneaza in parametri acceptabili, ar putea convinge scepticii ca vremea unor imparati fara masura de lacomi ca Nastase, Becali, Vantu a apus cu adevarat.

Sigur ca locul lor va fi vanat mereu de o haita de lupi tineri, dar asta e tot farmecul democratiei: lupta continua cu incercarea animalului politic de langa noi de a-si impune propriile reguli, de a sari putin peste lege.

P.S. Dan Voiculescu explica pe blog semnificatia ochelarilor fara o lentila: "amintesc flagrant de Legea Talionului, singura lege care pare sa se aplice in Romania de azi adversarilor Suspendatului: ochi pentru ochi." Exact cum spuneam mai sus: in democratiile cat de cat acceptabile, amenintarea primitiva cu aplicarea legii talionului nu prea are ce cauta. Asa functiona probabil lumea in cretacicul securist care a nascut pradatori gen Voiculescu.