Multi continua sa se mire de ce liberalii autentici inghit toate prostiile varate pe gat de Dan Voiculescu si Crin Antonescu, minciunile lui Victor Ponta, fanfaronadele unui Fenechiu. De ce consimt prin tacere la abuzurile care au speriat lumea civilizata? Cum se face ca simpatizanti sau membri liberali nestiuti, fie ca sunt antreprenori, manageri sau reprezentanti ai unor meserii liberale, adica oameni care gandesc autonom si critic, orientati cu fata spre democratie si occident din 90 incoace, accepta sa mearga mai departe pe acest drum infundat? Il urasc toti atat de mult pe Traian Basescu incat, in numele resentimentului, sacrifica totul, sunt dispusi sa riste viitorul tarii si, in definitiv, pe al lor?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Sunt putini cei care incearca astazi sa salveze ce se mai poate din onoarea pierduta a acestui partid lansat intr-o aventura alaturi de un securist dovedit, alaturi de un plagiator minicions si alaturi de un corupt trimis intre timp la inchisoare. De pilda, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, marginalizat de Crin Antonescu, a avut totusi curajul sa denunte derapajele grave din ultimele zile. Veti spune, poate, ca are un razboi personal de dus. Mai putin importante mi se par motivatiile sale interne, cat argumentele. Sunt ele valabile? Este indreptatit sa-i trimita aceasta scrisoare deschisa presedintelui interimar?

Dar iarasi va intrebati, poate, de ce vocea lui Chiliman e singulara? Inteleg si altii ca s-a mers prea departe? Or mai fi nemultumiti in PNL, dar acestia isi gasesc suficiente scuze, isi construiesc explicatii astfel incat sa-si justifice complicitatea cu raul imens facut Romaniei prin subminarea grava a statului de drept. Altii, manati de oportunism, tac si inghit. Si totusi, exista si liberali lucizi, liberi, care nu depind de sinecura politica sau contractul cu statul. Acestia, inainte sa strige "Vreau o tara ca afara", una din lozincile USL la acest referendum, striga "Vreau un lider ca afara". Va recomand o scrisoare deschisa, excelent strunita retoric, adresata liderului PNL, Crin Antonescu de catre cineva care se declara liberal de rand. Redau mai jos cateva pasaje relevante, textul integral il puteti citi aici.

"Politicianul pur-sange, din pacate, este ca si cainele care alearga dupa autobuz, pentru ca atunci cand il prinde sa nu stie ce sa faca cu el. Omul de stat este acela care are o viziune pozitiva si isi pune la treaba determinarea de a o transforma in realitate. (...)

Haosul care a urmat, din pacate, nu seamana nici macar cu un caine latrand la roata autobuzului, ci cu un caine care incearca sa se muste de burta, in timp ce desface, cu fundul, un prezon. Dincolo de faptul ca unul din liderii aliantei a fost prins cu pantalonii in vine (atentie, ii reprosez in primul rand faptul ca a fost prins, mai mult ca orice), dumneavoastra ati intrat complet nepregatit in jocul demiterii, ca un pariu disperat de a face o rocada a puterii inainte sa va injunghie partenerii de coalitie pe la spate. Nu stiu daca sa va reprosez intai lipsa de coeziune a constructiei politice, a viziunii de guvernare sau executia dezastruoasa, dar va pot asigura de un singur lucru: rezultatul e un fiasco. De fapt, inca un lucu: NIMENI nu va iesi cu obrazul curat din aceasta situatie. (...)

Urmatorul Basescu este dupa colt, in fata unui lung sir de Basesti care au tot ce le trebuie ca sa preia puterea si apoi sa nu o mai dea inapoi. ASTA este problema pe care eu ma asteptam sa o abordati. Frontal si cu mult curaj, asa cum ii sade bine presedintelui unui partid care ar putea sa-i puna, intr-o zi, portretul pe perete, poate intre I.C. Bratianu si Duca. In schimb, dumneavoastra declarati (marti, 24.07, ora 10:00) “Eu cred ca presedintele poate functiona si a functionat suficient de bine chiar pe actuala Constitutie, cu conditia sa ii inteleaga intr-un anume fel spiritul.”

Nu stiu cum sa formulez aceasta idee astfel incat sa pastrez respectul care se cuvine unui presedinte ales al PNL si, totodata, sa nu ii diluez continutul dar, daca dumneavoastra credeti acest lucru inseamna ca sunteti fie naiv, fie ignorant, fie rauvoitor, fie mincinos. Alegeti 2 din 4. Daca nu ati inteles faptul ca pentru mine nu este important sa va vad fundul pe scaunul prezidential, ci sa dorm bine noaptea, stiind ca am niste drepturi aparate de o constitutie, care este aparata de o institutie capabila sa dea cu dvs de pamant si care, totodata, nu poate fi schimbata intr-o zi (asa cum pot fi schimbati primii 3 oameni in stat, pare-se), inseamna ca nu ati inteles nimic din ce conteaza pentru a fi un om de stat." (Citeste aici textul integral)

Nu ar mai fi multe de zis la capatul acestui text remarcabil semnat de Dragos Salagean, autoproclamat simplu membru PNL. Merita poate adaugata observatia ca, acceptand in final sa mearga la vot pe 29 iulie pentru a-l demite pe Traian Basescu, liberalul nemultumit va legitima un sir de abuzuri. Iar daca le va legitima, sa nu se planga atunci cand drepturile sale, la care tine atat de mult, vor fi calcate in picioare in mod arbitrat deoarece tocmai a pus umarul la instalarea anarhiei prin vot popular. Oricate motive ar avea - multe valide - sa-l deteste pe Traian Basescu, liberalii de buna credinta ar trebui sa inteleaga ca acesta nu este razboiul lor si sa-si tina, macar o zi, sabiile in teaca. Chiar si asa, fara sa faca pe eroii, vor putea salva ce se mai poate din onoarea partidului lor.