Hotnews tocmai a dezvaluitplanul de actiune pus la cale de USL pentru inlocuirea lui Basescu. Unul din cei 7 pasi consta in inlocuirea a doi judecatori ai CCR pe motiv ca “sunt fideli lui Basescu” – inlocuire care s-ar face prin modificarea legii de functionare a CCR prin ordonanta de urgenta.

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

Ma uit insa rapid pe Constitutia Romaniei si vad asa:

Art 142 (2). Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

Art 145. Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.

(sublinierile imi apartin).

In alte cuvinte,USL planuieste sa incalce prin OUG Constitutia si sa preia puterea prin puci parlamentar, eliminand toate institutiile care li se opun, pornind de la ideea, avem majoritate si tiparnita de la Monitorul Oficial, cine ne opreste?

Cu siguranta vor explica altii mult mai bine decat mine cat de grav e derapajul de la democratie si cum ce se intampla azi nu difera cu nimic de inceputurile mai multor regimuri totalitare ale secolului trecut despre care stim cu totii la ce-au dus. Mie insa toata tarasenia asta imi aduce aminte de o poveste infioratoare, Imparatul Mustelor (de William Golding).

Mai multi copii ajung pe o insula pustie si, ca sa supravietuiasca, se organizeaza. Intai il aleg democratic pe unul dintre ei, Ralph, care instituie “statul de drept” – o scoica in care cand sufla toata lumea asculta, scoica se trece in mod civilizat de la unul la altul pentru a lua cuvantul, o regula civilizata. In grup exista insa si adversarul sau, Jack Merridew, care descopera in timp placerea de a ucide porci si in cele din urma preia puterea asupra grupului prin violenta, ucigandu-i pe cei care-i pot contesta autoritatea. Spre sfarsitul cartii Jack porneste o adevarata vanatoare impotriva lui Ralph, conducatorul legitim, tocmai din cauza ca Jack intelege ca singura amenintare contra “regimului” sau de putere prin violenta este conducatorul ales legitim si regula scoicii de care s-ar putea sa-si aduca aminte ceilalti. Simbolic, imparatul mustelor e un cap de porc jertfit fricii, cea care face posibila “regula” puterii prin violenta.

Ralph va fi scapat in ultima clipa de un ofiter naval care ii gaseste pe copiii naufragiati si e ingrozit de ce tip de “societate” gaseste; Ralph recunoaste ca el este conducatorul – legitim; iar Jack ne apare din nou ca un baietel obraznic pus la punct de regulile civilizatiei. (Nicio aluzie – ofiterul naval pentru noi ar fi institutiile europene, nu marinarul la care va ganditi.) Ar fi bine sa nu ne descopere insa prea tarziu. Pana atunci, numai noi, ceilati din grup (Piggy, Simon…) putem intarzia succesul total al prigoanei contra statului de drept.

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro