Stiti ce scrie la sectiunea Curriculum Vitae peblogullui Silviu Prigoana, candidatul PDL la cea mai importanta Primarie din Romania? “EDUCATIE: buna, foarte buna, 7 ani de acasa in principal, restul nu conteaza. RECUNOASTERE: internationala”.

Vlad MixichFoto: Hotnews

La aceeasi sectiune peblogullui Cristian Preda, europarlamentarul tocmai exclus din PDL de catre organizatia condusa de Elena Udrea, este mentionat doctoratul acestuia la Sorbona sau faptul ca a fost seful promotiei 1991 la Facultatea de Filosofie din Bucuresti.

Diferenta esentiala dintre prezentarile celor doi nu este una care se masoara in diplome, ci in bun-simt. Biografia oricui are defecte, generate de rateuri de parcurs sau accidente nefericite. Si e firesc ca oricine sa le doreasca trecute sub tacere, omise. Dar atunci cand iti etalezi lipsurile ca pe niste decoratii, cand iti garnisesti cu flori gaurile din haine, intri intr-o patologie a bunei-cresteri, a cuminteniei care se invata in acei 7 ani de acasa despre care Silviu Prigoana scrie pe blogul sau.

Intr-o astfel de patologie au esuat definitiv si democrat-liberalii. Ca organizatia Elenei Udrea l-a nominalizat pe Prigoana sa candideze la Primaria Bucurestiului ne arata “stofa” din care este alcatuita aceasta grupare politica. Dar sa-ti excluzi din partid oponentul, constient fiind de deficitul de imagine astfel dobandit, tine de a avea sau a nu mai avea masura lucrurilor, priza la realitate.

“Declaratiile lui Cristian Preda afecteaza imaginea PDL”,a spus Sulfina Barbu, liderul organizatiei de femei din PDL. Dar Sulfina Barbu nu sufla nimic despre cum este afectata imaginea PD-L de candidatura la Primaria capitalei a unui om care si-a luat licenta abia la 48 de ani (fiind simultan student si deputat) si are o cariera “fulminanta” in media tabloida.

"Nimic nu este mai periculos in fata unei campanii electorale decat sa ai si oameni care vorbesc pe la spate",a spus la randu-i Vasile Blaga. Dar importantului personaj pedelist, despre care se spune ca nu-i are la suflet pe “intelectuali”, nu pare sa-i pese de modelul politicianului de succes care este promovat prin nominalizarea lui Prigoana: “educatie: 7 ani de acasa, restul nu conteaza”.

E adevarat ca principalul rol al unui partid in an electoral e sa stranga voturi, dar politica mare se face plecand de la idei, iar politica mica plecand doar de la haite (istoria o dovedeste cu varf si indesat). Daca liderii PD-L au inteles asta atunci cand au atras in partid anumite figuri importante de intelectuali, astazi tot ei au spart vitrina si au inceput sa arunce bibelourile pe fereastra. Pentru ca s-a dovedit ca bibelourile au voce si chef sa conduca. Si asta este intolerabil.

Caci in Romania lui 2012 regulile sunt facute de haite. Episodul Ungureanu – fonduri pentru Primarii este inca o dovada a neindurarii cu care haitele politice au ajuns sa stapaneasca Romania. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a incercat sa reziste unui obicei impamantenit, o forma mascata de mita electorala: alocarea de bani din fondul de urgenta al Guvernului catre primarii care au cheltuit pe datorie si care isi permit inainte de alegeri chiar si un santaj la primul-ministru (Dan Popa demonstreaza aici ca aceste fonduri au fost pana acum alocate pe criterii politice). Aflat in fata unei motiuni de cenzura anuntate de Victor Ponta, premierul Ungureanu nu a mai putut sa-i refuze pe sefii haitelor locale ale partidului. Ar fi pus sub semnul intrebarii existenta propriului guvern si stabilitatea politica tarii. (update: ulterior scrierii acestui text Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a clarificat intr-un interviu declaratiile initiale - lucrurile par a fi mai nuantate).

Haitele stiu si cum sa fenteze procesul de baza al democratiei: alegerile libere. Este momentul in care cetatenii primesc puterea de a decide, atunci cand fiecare politician are emotii. Dar haitele au invatat cum sa diminueze doza de imprevizibil, reducand numarul optiunilor reale oferite cetatenilor. In cele mai multe cazuri, la aceste alegeri locale partidele ne vor oferi acelasi tip de candidat camuflat sub mai multe masti. Caci ce altceva este Prigoana decat versiunea de vodevil a lui Oprescu? La alegerile locale din 2012 romanii nu vor alege intre oameni, ci intre mastile electorale impinse in fata de haitele care si-au impartit Romania (Dan Tapalaga a scris aici despre mastile USL, o haita si mai periculoasa).

“PD-L este compus in integralitate din intelectuali”, a spus Emil Boc, in incheierea conferintei in care a comentat si excluderea lui Cristian Preda din partidul pe care il conduce. Apoi a ras. A ras in nasul tuturor romanilor care, din bun-simt, vor sta acasa in ziua alegerilor.

A ras pentru ca stie ca fiecare partid mare din Romania pastreaza in vitrina cateva bibelouri de intelectuali, cativa oameni de buna credinta. Si stie ca atunci cand acestia indraznesc sa miste in front sunt sparti, iar cioburile azvarlite. Si, cel mai important, stie ca deocamdata nu s-a gasit nimeni capabil sa stranga toate aceste cioburi si sa le transforme intr-un grup mai tare decat o haita.