Sorin Rosca-Stanescu si Bogdan Chirieac stau de vorba cu seful ANI, Catalin Macovei. Primii doi nu mai sint jurnalisti de foarte mult timp. Dar sint inca datatori cu parerea absolut peste tot. In inregistrarea data de Curentul sint doar personaje din Clanul Soprano. Ei sint Romania de care mi-a fost sila intotdeauna, a combinatiilor. Romania pe care trebuie s-o luam la suturi cu totii. Dupa 20 de ani.

Mai intii, as vrea sa dau un citat: “Daca n-ai grija de amanta, odata te varsa!” Acesta e un soi de omagiu adus expresivitatii pe care putini scenaristi romani au atins-o atunci cind au vrut sa redea viata de cartier. La noi, bogatanii vorbesc mai argotic decit baietasii care vind heroina in Ferentari. Spune multe si asta.

Textul poate fi citit si pe blogul lui Costi Rogozanu de pe platforma Voxpublica

Mai-marii presei de azi aveau motive de cind lumea sa-i elimine pe cei doi din breasla, macar declarativ. Singurul gest ceva mai vizibil a fost cel al lui CT Popescu de a-l da afara de la Gindul pe Chirieac dupa ce s-a constatat ca scria articole ca sa-si regleze afacerile cu STS.

Chirieac era aseara la TVR, vorbea despre Zidul Berlinului, apoi a fugit la Realitatea parca si e in continuare ultraprezent. Rosca era la Antena 3 cu Hrebenciuc… Acesti oameni trebuie pur si simplu sa fie semnati altfel pe burtiera: SANTAJISTI, de exemplu.

Evident, inregistrarea nu a ajuns intimplator la Curentul. Cineva a vrut sa “le-o traga”. Trupa Basescu e cel mai puternic adversar al lor si ei sint furnizorii “suspecti”. Dar aceste mizerii ne mai deschid si noua ochii. (Apropo, faza cu caltabosul si Remes nu a fost considerata “proba”, dar mie nu-mi pasa, setea mea de etica a fost satisfacuta cu acel filmulet si asta e destul – daca tot nu se ajunge sa mi se satisfaca si setea de justitie). Asa si cu cei doi: vor incepe isterii ca de unde e inregistrarea? etc.

E foarte grav ca sint astfel de inregistrari ale unor convorbiri personale. Dar nu-mi mai pasa in cazul lor! Pentru ca sint mai rau decit cei care ii inregistreaza! Dinte pentru dinte jeg pentru jeg. Un sef de institutie ingenunchiat de doi derbedei intre doua glumite despre amantele lor. Asta n-ar trebui sa ne deprime, ar trebui sa ne revolte curat si adevarat!

Cine iese cistigat din aceasta explozie de jeg, inregistrari probabil ilegale, santaj etc.? Noi cistigam! Tot ce-mi doresc e sa “verse” acum si cei doi santajisti biblioteca lor de dosare si inregistrari. Ar fi o deversare de laturi pozitiva: putem iesi la liman daca inotam voiniceste prin manipularile lor…

Ca o gluma, mi-a mai placut mult discutia cu amante si sotii. Pare o viziune ultramoderna si de cartier a povestii din “O scrisoare pierduta”…

Asta e jurnalismul unei falange importante din anii '90. Am vazut si eu sefi de ziar cu seifuri cu documente ingropate in perete. Unii s-au “aparat” cu ele, altii au atacat, altii n-au mai stiut sa faca distinctia. Cert e ca asa nu se poate face nimic. Tot ce pot spera, cum ziceam, e ca se vor anihila unii pe altii, ca Rosca Stanescu va trage cuiul grenadei, in mijlocul poporului de santajisti adversari sau prieteni din care face parte.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. Adauga comentariile tale aici. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.

Costi Rogozanu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala. Citeste aici mai multe despre acest proiect