​Jurnalistul BBC Marc Settle a avut parte de o experienta interesanta in timp ce se juca cu fiul sau: acesta a observat ca doua bucati din sina unui trenulet de jucarie, care erau de aceeasi marime, pareau a fi de marimi diferite atunci cand erau puse una langa cealalta.

Iluzia optica descoperita de Joseph Jastrow Foto: captura ecran

Marc Settle a publicat in urma cu doua zile pe contul sau de Twitter un filmulet cu iluzia optica, iar materialul sau video fost preluat si publicat de cel putin 1.000 de utilizatori Twitter numai in primele 12 ore, scrie mashable.com.

  • Intra aici pentru a vedea filmuletul.

Este vorba despre iluzia optica Jastrow, iar ceea ce da nastere acestei iluzii este, ca de obicei, perspectiva din care sunt privite obiectele: cele doua piese de cale ferata au aceeasi dimensiune, insa din cauza formei curbate si a plasarii lor una langa cealalta, segmentul de jos pare a fi mai lung decat cel de sus.

In imaginea de mai jos se poate observa ca cele doua forme au, de fapt, aceeasi lungime. In figura din stanga sunt aliniate una sub alta, dupa curbura, iar in figura din treapta sunt aliniate dupa lungimea laturii superioare.

Fenomenul a fost descoperit in anul 1892 de catre psihologul american de origine poloneza Joseph Jastrow (1863 - 1944), care era in mod special interesat de iluziile optice, simtul vazului si studiul perceptiei.

Citeste si: