Numele de "reverspective" vine de la "reverse perspective" si se refera la iluzia optica creata de o suprafata 3D pictata, in care partile iesite in relief, si care sunt mai aproape din punct de vedere fizic de ochiul privitorului, par a fi cele mai indepartate puncte ale suprafetei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cea mai recenta pictura pe o suprafata 3D care exemplifica aceasta iluzie optica este piesa "Superduperperspective" a artistului britanic Patrick Hughes, expusa in Birmingham Art Gallery.

Iata cum arata aceasta opera de arta din toate unghiurile si cum explica artistul aceasta iluzie optica.

Desi Hughes este cunoscut drept creatorul acestei tehnici artistice care produce iluzia optica a distantei, inversarea perspectivei - tehnica care obiectele indepartate sunt reprezentate in dimensiuni mari, iar obiectele mai apropiate sunt desenate mai mici - este una dintre caracteristicile artei bizantine, intalnita adesea si in icoanele ortodoxe - acea semnatura a omniprezentei divine, care ii creeaza privitorului senzatia ca este urmarit de privirea sfintilor.

Cel mai faimos exemplu, in acest sens, este Icoana Sfintei Treimi de Andrei Rubliov, conform experimentaltheology.blogspot.ro.

De asemenea, aceasta tehnica este intalnita si in operele pictorilor pre-renascentisti, in arta moderna, cubism si alte miscari artistice contemporane, conform wikipedia.org.

Iata un videoclip din 2009 in care artistul Jeremy Mooney-Somers incearca sa ilustreze "adevarata perspectiva inversata". In materialul video se poate observa ca regulile vizuale sunt inversate, asa incat obiectele si punctele din apropiere sa para mai mici decat cele din departare:

Scurta istorie: Termenul "reverse perspective" a aparut in scrierile de la finalul secolului XIX si inceputul secolului XX, conform russianicons.wordpress.com:

  • 1899 Gabriel Millet noteaza perspectiva "birds eye view" in mozaicurile medievale.
  • 1900 Dmitry V. Ainalov foloseste termenul "reversed perspective" pentru caracteristicile stilizate ale artei iconografice.
  • 1907 Istoricul Oscar Wulff scrie despre tehnicile artistice ale perspectivei inversate.
  • 1920 Notiunea este folosita in scrierile lui Pavel Florensky.

Citeste si:

Comanda: Albumul Adrian Ghenie - Darwin's Room, prima publicatie romaneasca dedicata lui Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciati artisti romani contemporani.