Bloggerii, politologii si ziaristii occidentali au primit cu scepticism informatia privind scufundarile efectuate de premierul Vladimir Putin in Golful Taman, unde a gasit doua amfore in stare buna. Pe internet continua sa apara tot felul de noi notite despre "victoria omului-ambitie", scrie News.ru.

Vladimir Putin la scufundariFoto: Reuters

Vasele, care au zacut pe fundul marii 15 secole, trebuiau sa fie acoperite de scoici si de vegetatie, iar Putin a scos din apa "niste exponate curate de muzeu", a scriu bloggerii, publicand fotografiile reale ale descoperirilor.

"Am participat la cateva expeditii arheologice la Taman. Acolo nu a ramas nici un petec de pamant nezgarmat, nici o zona de apa neverificata. Intr-adevar, amfore sunt o gramada, numai ca ele sunt SUB nisip. Dupa miile de ani care au trecut peste ele, nu pot fi gasite pur si simplu. Chiar imposibil. Dar te pui cu stiinta!", a ironizat bloggerul Arkadie Bamcenko.

"Brusc apare Vova si, in cel mai aglomerat loc, la cativa metri adancime, da peste doua amfore pe jumatate curate, fara nici o scoica si fara nici o vegetatie, de nimeni vazute pana atunci, desi pe acolo au trecut, de-a lungul anilor, sute de oameni, fie turisti, arheologi sau cautatori de comori", scrie el.

Pentru politologul Stanislav Belkovski, descoperirea premierului este o actiune minutios pregatita. "De regula, astfel de succese ale conducatorilor erau pregatite in cele mai mici detalii. Inca din perioada sovietica a fost acumulata o experienta uriasa in pregatirea acestor actiuni, au fost create tehnologii avansate pentru asigurarea lor", a explicat Belkovski.