Premierul norvegian Jens Stoltenberg a declarat miercuri ca Norvegia nu se va lasa amenintata sau intimidata de atacurile comise de Anders Behring Breivik, iar novegienii isi vor apara in continuare valorile, intampinand violenta cu democratie si deschidere, potrivit Reuters. Stoltenberg a admis ca, dupa perioada de doliu, masurile de securitate si organizarea politiei vor fi revizuite.

Premierul norvegian Jens Stoltenberg in timpul conferintei de presaFoto: Reuters

Premierul a adaugat ca Norvegia este "o socitetate toleranta si incluziva" care nu ar putea accepta niciodata violenta. Intr-un sondaj citat de AFP se arata ca peste 80% dintre norvegieni aproba modul in care a gestionat situatia dupa masacrul in care au fost ucisi cel putin 76 de oameni vineri, intr-o explozie la Oslo si un atentat fara precedent pe insula Utoya.

Stoltenberg a declarat ca atacul lui Breivik a fost la adresa "valorilor fundamentale" ale Norvegiei - democratie si deschidere - si ca raspunsul va consta in "mai multa democratie, mai multa deschidere".

El a adaugat ca este prea devreme pentru a discuta legi referitoare la securitate. "Acum este timpul pentru alinare pentru aceia care si-au pierdut membri ai familiei sau prieteni, si pentru a-i ajuta pe cei care sunt inca raniti", a spus el, potrivit BBC.

"Apoi, in special dupa ce ancheta va fi finalizata, va fi timpul sa evaluam experientele, sa invatam din ceea ce s-a intamplat si apoi sa tragem concluziile referitoare, de exemplu, la masurile de securitate", a spus el.

Autoritatile sustin ca Breivik a actionat pe cont propriu.

Miercuri dimineata, politia a inchis timp de doua ore gara centrala din Oslo, dupa ce a fost descoperit un bagaj abandonat intr-un autobuz parcat in gara, care s-a dovedit a fi inofensiv. Politia il cauta pe barbatul care l-a lasat acolo, despre care se stie ca ar fi fost eliberat din inchisoare luni. Autoritatile nu au gasit insa nicio legatura intre acesta si Breivik si considera ca este vorba de un "non-eveniment".

Seful politiei a anuntat ca numele victimelor masacrului vor fi publicate zilnic la ora 18.00 locala, pana cand toate rudele vor fi informate.