Presedintele rus Dmitri Medvedev a ajuns luni la Hanovra pentru o intalnire cu cancelarul geman Angela Merkel, unde energia ar trebui sa reprezinte punctul central al discutiilor, informeaza AFP.

Medvedev si PutinFoto: Agerpres

Kremlinul spera sa profite dupa eliminarea totala a energiei nucleare anuntate de Berlin, dupa catastrofa de la Fukushima.

"Avand in vedere decizia Germaniei de a renunta definitiv la energia nucleara inainte de 2022, se intrevad noi oportunitati de dezvoltare in domeniul energetic", a adaugat presedintia rusa. De asemenea, joi a fost anuntata fuziunea intre gigantul rus Gazprom si RWE, numarul doi in energie din Europa, Germania fiind deja principalul consumator de gaze rusesti.

Vizita presedintelui rus in Germania intervine in mijlocul unei dispute in care este implicat mentorul si predecesorul sau, premierul rus Vladimir Putin. Guvernele germane si ruse au insitat asupra caracterului privat al acestei initiative si au asigurat ca intalnirea Merkel-Medvedev nu va fi afectata.

Ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, a remarcat, de asemenea, ca Berlinul si Moscova au "puncte de vedere diferite, in special in ceea ce priveste statul de drept (...), insa relatia ruso-germana are o importanta strategica si nu ar trebui sa fie initiata de orice neglijenta".