Ambasadorul Rusiei in Germania a criticat, luni, anularea acordarii premiului Quadriga lui Vladimir Putin. Premierul rus ar fi urmat sa primeasca Premiul Quadriga, distinctie care recompenseaza anual incepand din 2003, "modele exemplare de spirite limpezi si de efort pentru binele public". Vestea ca Vladimir Putin urma sa primeasca Premiul Quadriga, numele grupului statuar care impodobeste Poarta Brandeburg din Berlin, a declansat un val de proteste in Germania, iar Vaclav Havel, laureatul din 2009, si-a anuntat intentia de a inapoia premiul. In cele din urma, organizatorii au anuntat ca renunte sa mai acorde premiul in acest an.

"Regret cu tarie acest incident, insa nu cred ca el va inrautati relatia dintre tarile noastre", a afirmat Vladimir Grinine, ambasadorul rus in Germania. "Este o situatie deplasata", a tinut el sa sublinieze.

Ministrul german de Externe s-a limitat sa declare ca "relatia ruso-germana este de importanta strategica si nu trebuie sa o stricam cu orice imprudenta". La Moscova, Kremlinul a preferat sa minimalizeze incidentul.