Fotografii cu un model de avion chinezesc necunoscut pana in prezent, publicate miercuri pe forumurile de internet, au alimentat speculatiile ca Beijingul a reusit sa dezvolte cel de-al doilea avion de vanatoare de generatia a cincea din lume, scrie RIA Novosti.

Fotografia publica de blogurile chinezestiFoto: china-defense.blogspot.com/

In prezent, americanul F-22 Raptor este singurul avion operational din lume de generatia a cincea.

Fotografia publicata de China Defense Blogs Chinese prezinta o parte din avionul care se afla pe pista unui aeroport. Designul pare sa semene cu formele unui avion de generatia a cincea si sunt apropiate de prototipul chinezesc J-20.

Chengdu J-20 este un prototip de avion de generatia a cincea, cu doua motoare, dezvoltat de Chengdu Aircraft Industry Group pentru aviatia Chinei.

China are reputatia de a publica fotografii ale noilor produse militare pe site-uri neoficiale inainte de a le anunta oficial. In ianuarie, au fost publicate, pe acelasi site, fotografii care prezentau un avion de vanatoare de generatia a cincea J-20 pregatindu-se de teste. Ulterior, presa din China a confirmat informatia.

Rusia testeaza propriul sau avion de vanatoare de generatia a cincea, T-50 PAK FA, dezvoltat de Suhoi. Avionul ar trebui sa fie operational in 2015.

Un consortiu international condus de Statele Unite lucreaza la un nou avion multi-rol F-35.

Un avion de vanatoare de generatia a cincea incorporeaza numeroase tehnologii avansate, peste cele ale avioanelor din asa numita clasa a patra, inclusiv aspect stealth chiar si cand are armament la bord, caracteristici avansate de avionica, sisteme computerizate integrate capabile sa interactioneze cu alte elemente din teatrul de razboi.

Avionele din generatia a patra, asa cum sunt ele clasificate de guvernul SUA, sunt cele care au fost in serviciu in perioada 1980 - 2010, reprezentand concepte de design din anii '70.