Un american care anul trecut a fost arestat in timp ce il cauta pe Osama bin Laden in Pakistan a cerut o parte din recompensa de 25 de milioane de dolari oferita de autoritatile din SUA pentru prinderea liderului terorist, transmite FoxNews. Gary Faulkner a declarat pentru ABC News ca l-a oferit pe Osama "pe tava" oficialilor americani.​

Gary FaulknerFoto: Agerpres

Faulkner, care este muncitor in constructii in Greeley (Colorado), a captat atentia presei internationale in 2010, dupa ce a fost arestat in muntii din districtul Chitral, in apropiere de granita cu regiunea afgana Nuristan, cunoscuta drept un fief al talibanilor. El afirma atunci ca era intr-o "misiune" solitara de a-l prinde pe Osama bin Laden. In momentul in care a fost retinut, Gary Brooks Faulkner era inarmat cu un pistol, un pumnal si o sabie.

"Am jucat un rol major in acest lucru minunat, sa-l fac sa coboare din munti si sa mearga jos, in zona vailor... Cineva trebuia s-o faca. Aici am intervenit eu", a spus Faulkner, adaugand: "am scos veverita din gaura sa, ea a scos capul afara si a fost eliminata".

"Sunt mandru de baietii nostri, sunt foarte mandru de guvernul nostru... Au primit pe tava de la mine aceasta oportunitate", a continuat el. "Osama nu locuia in complexul din Pakistan de sase ani nenorociti. Categoric ca eu l-am scos afara", a precizat americanul.

Faulkner a spus ca incursiunea sa in Pakistan, de anul trecut, nu "a avut legatura cu banii", insa a adaugat ca "merita o recompensa": "Nu a fost vorba de mine. Am vrut sa il aduc in fata justitiei. Nu sunt lacom, dar am vandut tot ce aveam si mi-am pus viata in pericol".

Departamentul de Stat a declarat ca nu comenteaza informatia legata de recompensa.

Dupa ce a fost arestat anul trecut, americanul le-a declarat autoritatilor pakistaneze ca "atentatele de la 11 septembrie au provocat pierderi uriase pentru SUA, de aceea incerca sa-i localizeze pe bin Laden si pe prietenii acestuia".

Statele Unite il cautau pe liderul Al-Qaeda in legatura cu atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA si pentru atentatele de la 7 august 1998 de la ambasadele americane din Dar es Salaam (Tanzania) si Nairobi (Kenya). Autoritatile ofereau o recompensa de 25 de milioane pentru prinderea lui, la care se adaugau inca doua milioane provenite dintr-un fond al pilotilor americani.