Presedintele american Barack Obama a decis sa nu publice imaginile cu trupul neinsufletit al liderului al-Qaida Osama bin Laden, ucis duminica noaptea in Pakistan, a anuntat televiziunea americana CBS News, careia seful de la Casa Alba i-a acordat miercuri un interviu, transmite Reuters.

Barack ObamaFoto: Reuters

Intr-un interviu acordat jurnalistului Steve Kroft pentru emisiunea "60 Minutes", ce va fi difuzata integral duminica, presedintele Obama "a declarat ca nu va difuza presei fotografiile cu Osama bin Laden dupa moartea sa, pentru a dovedi lichidarea acestuia", scrie postul CBS pe site-ul sau.

Intrebat care este motivul pentru care fotografiile nu vor fi facute publice, presedintele american a spus ca decizia sa reprezinta o modalitate de a se asigura ca acestea nu vor servi drept incitare suplimentara la violenta.

"Am luat aceasta decizie la nivel intern. Suntem absolut siguri ca a fost el. Am prelevat probe si am facut testele ADN necesare. Nu exista nici o indoiala ca l-am omorat Osama bin Laden. Este important sa ne asiguram ca fotografiile foarte expresive ale cuiva care a fost impuscat in cap nu vor servi drept incitare la violenta suplimentara, drept instrument de propaganda", a spus Obama.

"Consider ca, luand in considerare natura acestor fotografii, s-ar crea un risc pentru securitatea nationala. Am discutat acest lucru cu Bob Gates si Hillary Clinton si ei sunt de acord", a adaugat Obama.

In ciuda speculatiilor, potrivit carora moartea lui Osama bin Laden ar fi doar o inscenare din partea SUA, presedintele american a spus ca "nu exista nicio indoiala in randul membrilor al-Qaida ca Osama este mort".

"O fotografie in sine nu va face nicio diferenta. Vor exista sceptici in continuare. Cert este ca nu-l veti mai vedea pe Osama bin Laden pe fata pamantului", a precizat Obama.

Marti seara, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca fotografia cadavrului lui Osama bin Laden este "infioratoare" si ca administratia americana nu a decis deocamdata daca o va da publicitatii.

"Voi fi direct: publicarea de fotografii cu Osama bin Laden dupa aceasta operatiune este o chestiune sensibila si vom evalua daca este necesar sa le publicam", a declarat Carney intr-o conferinta de presa.

Problema este sa ne dam seama daca publicarea lor "serveste sau deserveste interesele noastre, nu numai aici, ci in intreaga lume", a adaugat Carney.

Intrebat despre cum arata fotografia cu bin Laden mort, Carney a raspuns: "Se poate spune ca este ingrozitoare" si a refuzat sa spuna daca a vazut-o.

Drudge Report a anuntat, marti, ca Barack Obama si-a dat acordul pentru publicarea cel putin a unei imagini "grafice" a cadavrului lui bin Laden.