Presedintele american Barack Obama l-a ironizat pe miliardarul Donald Trump, afirmand ca dupa prezentarea certificatului sau de nastere ar trebui ca lumea sa se concentreze pe lucruri mai importante, precum falsificarea aselenizarii din 1969 si incidentul petrecut la Roswell, transmite CNN. In discursul tinut sambata seara la traditionalul dineu al corespondentilor de la Casa Alba, Obama l-a luat peste picior pe miliardar, care a pus la indoiala locul de nastere al presedintelui. Liderul american a facut glume pe seama sotiei, a presei si a rivalilor sai republicani, inainte de a aduce un tribut ziaristilor ce indura conditii periculoase pentru a obtine informatii.

Barack Obama, la dineul preseiFoto: Reuters

La doar cateva zile dupa ce dat publicitatii varianta completa a certificatului sau de nastere, pentru a pune capat criticilor ca nu este nascut in Statele Unite, Obama si-a inceput discursul prezentand o inregistrare video din desenul animat "Regele leu" despre care a spus ca este "filmul nasterii" sale.

Iata cateva dintre glumele facute de Obama:

Despre Donald Trump:

* Obama l-a laudat pe miliardar pentru ca a luat "decizii grele", dand exemplu concedierea actorului Gary Busey intr-un episod din "The Celebrity Apprentice" si ca a reusit sa-l determine pe presedinte sa-si faca public certificatul de nastere

* "ne putem concentra acum pe chestiuni mai importante, precum aceea daca noi am falsificat aselenizarea? Ce anume s-a intamplat la Roswell? Unde sunt Biggie si Tupac (n.red. rapperii Biggie Smalls si Tupac Shakur)?", a spus liderul de la Casa Alba, aratand spre Trump care statea impasibil la o masa.

Despre republicani:

* Obama a sugerat ca unii dintre politicienii republicani care ar putea sa candideze la alegerile din 2012 nu au fost nascuti in America. Presedintele democrat a spus ca Michele Bachmann este din Canada, a afirmat ca numele complet al guvernatorului de Minnesota este Tim "Hosni" Pawlenty si a indicat faptul ca prima limba vorbita de Jon Huntsman, fostul guvernator de Utah si ambasador la Beijing, este chineza.

Despre sotia sa:

* Obama s-a referit la campania dusa de Michelle Obama pentru mancarea sanatoasa, afirmand ca, atunci cand a avut loc asa-numita "rostogolire a oului de Paste", "eu le-am dat bomboane copiilor, iar ea le confisca rapid din mainile lor".

Presedintele si-a incheiat discursul pe o nota serioasa, vorbind despre zonele ravasite de tornada din sudul Americii, precum si despre ziaristii care au fost "amenintati, arestati, batuti, atacati si, in unele cazuri chiar ucisi" in timp ce-si faceau meseria. "Nimeni nu ar trebui redus la tacere. Asta e ceea ce faceti voi".

CNN noteaza ca discursul lui Obama a fost urmarit de 2.600 de persoane adunate in sala de bal a hotelului Hilton din Washington. In afara ziaristilor, in audienta au fost si seful de personal al Casei Albe Bill Daley, secretarul apararii Robert Gates si liderul Camerei Reprezentantilor John Boehner, vedete de la Hollywood precum Zach Galifianakis, Jane Lynch, Jon Hamm, Steven Tyler (Aerosmith) si Michael Stipe (R.E.M.), creatorii de moda Diane von Furstenberg si Michael Kors.

Dineul corespondentilor de la Casa Alba reprezinta o traditie inceputa in 1920. Pana in 1962 a fost un eveniment dedicat exclusiv barbatilor. In acel an, presedintele John F. Kennedy a amenintat ca nu va lua parte la eveniment daca nu sunt invitate si femei.

Vezi mai jos fragmente din discursul liderului american: