Casa Alba a dat publicitatii miercuri certificatul de nastere complet al presedintelui Barack Obama, afirmand ca documentul este "dovada clara" ca liderul american s-a nascut in Hawaii, transmite FoxNews. Publicarea documentului a venit dupa aparitia unei teorii conspirationiste care sustine ca Obama si-ar ascunde certificatul de nastere deoarece acesta ar atesta faptul ca a venit pe lume in Kenya, fapt care i-ar anula dreptul de a fi presedintele Statelor Unite, in conditiile in care candidatii pentru Casa Alba trebuie sa fie nascuti pe teritoriul SUA.

Documentul publicat de Casa AlbaFoto: Agerpres

Directorul de comunicatii al Casei Albe, Dan Pfeiffer, a declarat ca Administratia a decis sa publice documentul complet pentru a demonta acuzatiile ca presedintele nu s-a nascut pe teritoriul american. Oficialul a spus ca ceea ce a inceput ca un zvon pe Internet a devenit o dezbatere politica nationala si a sfarsit prin a fi discutata de principalele canale media americane.

Pfeiffer a afirmat ca presedintele considera ca problema a devenit o "distragere a atentiei" de la chestiunile majore cu care se confrunta Statele Unite.

Documentul precizeaza ca Obama s-a nascut la 4 august 1961, in Hawaii, la Kapiolani Maternity and Gynecological Hospital.

O teorie conspirationista sustinea ca liderul de la Casa Alba, Barack Obama, isi ascunde certificatul de nastere deoarece acesta ar atesta faptul ca a venit pe lume in Kenya, fapt care i-ar anula dreptul de a fi presedintele Statelor Unite, in conditiile in care candidatii pentru Casa Alba trebuie sa fie nascuti pe teritoriul SUA.

La cateva zile dupa alegerile care l-au adus la putere pe Obama, in noiembrie 2008, doi avocati au depus plangeri la Curtea Suprema, in care afirmau ca Barack Obama nu indeplineste conditiile pentru a fi presedinte deoarece nu s-a nascut pe teritoriul american.

In urma cu cateva saptamani, miliardarul american Donald Trump a sugerat ca presedintele Barack Obama ar putea sa fie musulman. In emisiunea The O'Reilly Factor, de la Fox TV, Donald Trump s-a intrebat de ce nimeni nu a vazut certificatul de nastere al lui Obama si a speculat ca pe acesta ar putea fi mentionat faptul ca actualul presedinte este musulman. "Dar va spun ceva, daca nu s-a nascut in aceasta tara, este una dintre cele mai mari fraude", a comentat miliardarul.

In august 2010, presedintele Obama si-a exprimat public, pentru prima data, frustrarea fata de adversarii care ii pun la indoiala religia si dreptul de a fi presedinte. Reactionand la adresa conspiratiei potrivit careia s-ar fi nascut in Kenya, nu in Hawaii, Obama a spus: "Nu pot sa stau tot timpul cu certificatul de nastere lipit de frunte".

"Faptele sunt fapte. Am mai trecut prin ceva asemanator in campanie - este un mecanism, o retea de dezinformare care in era new media poate fi constant exploatata. Daca mi-as petrece timpul cu asta, nu as face prea multe," a declarat Obama intr-un interviu televizat.

Pana acum, Casa Alba publicase doar copii ale certificatului de nastere al presedintelui, care atestau ca acesta s-ar fi nascut in Honolulu, Hawaii. Insa sustinatorii teoriei conspiratiei afirmau ca suspiciuni in privinta faptului ca certificatul prezentat de Casa Alba era unul scurt, si nu originalul completat de medici la nastere. Ei acuzau faptul ca respectivul document a fost publicat in Honolulu pe 13 august, la noua zile dupa nasterea actualului lider de la Casa Alba.

Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat, la inceputul lunii ianuarie, sa se sesizeze asupra chestiunii nationalitatii americane a presedintelui Barack Obama, pe care un nucleu dur continua sa o conteste.