Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei nucleare de la Fukushima, a anuntat sambata ca apa radioactiva se scurge in mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2, transmite Reuters. Oficialii companiei afirma ca este posibil ca bazinul fisurat sa fi fost sursa nivelului ridicat de iod radioactiv descoperit recent in apele din apropiere de coasta de nord-est.

Un angajat TEPCO la reactorul 2Foto: Reuters

Reuters precizeaza ca nu este clar daca apa a provenit de la reactor si nici care este cantitatea scursa in mare.

Hidehiko Nishiyama, directorul-general adjunct al Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala, a afirmat ca TEPCO vrea sa toarne beton pentru bazin pentru a-l "sigila".

"Tinand seama de nivelul ridicat de radiatii in apele marii din apropiere de centrala, am incercat sa descoperim motivul. In acest context, bazinul fisurat ar putea fi unul dintre ele. Analizam probe de apa din bazin si din apa de langa centrala, insa nu putem spune cu siguranta pana nu studiem rezultatele", a afirmat Nishiyama.

Joi dimineata, nivelul de iod radioactiv in apele marii era de 4.385 de ori mai ridicat decat cel normal, la 300 de metri sud de centrala nucleara nipona, a anuntat compania Tepco, cea care administreaza centrala.