Nivelul de iod radioactiv masurat in apa de mare este in continua crestere din cauza problemelor grave cu care se confrunta centrala de la Fukushima in urma cutremurului si tsunami-ului din 11 martie. Joi dimineata acest nivel era de 4.385 de ori mai ridicat decat cel normal, la 300 de metri sud de centrala nucleara nipona, a anuntat compania Tepco, cea care administreaza centrala.

Acesta este cel mai ridicat nivel al radiatiilor, inregistrat de la declansarea acestei catastrofe, scrie presa internationala.

Poluarea radioactiva de la Fukushima a crescut dupa ce apa folosita pentru racirea reactoarelor nucleare s-a scurs probabil in oceanul Pacific.

UPDATE 1:Ounitate americana specializatain situatii de urgentanuclearaajunge joi inJaponia,pentrua ajutaautoritatileniponesagestionezecrizaprovocatadeaccidentul de lauzinaFukishima,au declarat oficiali citati de AFP. Este vorba de peste 500 de puscasi marini.

Miercuri directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, declarase ca situatia la Fukushima ramane foarte grava, in pofida eforturilor crescute ale autoritatilor de a o mentine sub control.

Yukiya Amano a anuntat organizarea la Viena, in 20-24 iunie, a unei intalniri la nivel inalt ce va avea ca tema securitatea nucleara.