Armata egipteana a inceput sa trimita armament rebelilor libieni, iar transporturile se fac cu acordul Statelor Unite, transmite Reuters, citand un material publicat de Wall Street Journal. Oficiali americani si comandanti ai rebelilor au declarat ca este vorba, in principal, de arme automate si munitie.

Ziarul a scris, citand un inalt oficial american, ca transporturile de arme au inceput "in urma cu cateva zile" si continua si in acest moment. "Nu este o politica oficiala a Administratiei" americane, insa "suntem la curent" cu situatia, a spus oficialul de la Washington.

Egiptul nu a confirmat oficial informatia publicata de Wall Street Journal. Ziarul a reamintit ca Statele Unite sunt un aliat major al Egiptului, iar Washingtonul este unul dintre principalii exportatori de arme pentru armata egipteana.

"Stim ca Consiliul militar egiptean ne ajuta, insa ei nu pot sa fie vizibili", a declarat Hani Souflakis, un om de afaceri libian ce locuieste la Cairo, care a actionat ca om de legatura intre rebeli si guvernul din Egipt. "Armele trec peste granita. Americanii au dat unda verde egiptenilor pentru a ne ajuta. Americanii nu vor sa fie implicati in mod direct, insa egiptenii n-ar fi facut-o daca n-ar fi avut acordul SUA", a spus Souflakis.

Publicatia precizeaza ca acesta pare sa fie primul caz in care un guvern strain ii inarmeaza pe rebelii ce lupta impotriva regimului lui Muammar Gaddafi.

Un purtator de cuvant al guvernului rebel, aflat in Benghazi, a confirmat ca armele au inceput sa soseasca in Libia, insa nu a dorit sa precizeze de unde provin.

Fortele rebele, care in ultimele zile au pierdut teren in fata trupelor pro-guvernamentale, au salutat decizia de joi seara a Consiliului de Securitate, care a aprobat instituirea unei zone de interdictie aeriane deasupra Libiei.