Ministerul Afacerilor Externe a chemat in audienta reprezentantii Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti pentru a solicita clarificari privind declaratiile recente ale oficialilor ungari, precizeaza pentru HotNews.ro biroul de presa al MAE. Pozitia oficiala a autoritatilor romane este una de promovare a descentralizarii locale, dar nu si a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care nu este conforma cu prevederile Constitutiei Romaniei​.​

Intr-un raspuns adresat in ianuarie 2011 la o solicitare a Consiliul National Secuiesc, Ministerul roman de Externe a reamintit ca "Romania isi indeplineste pe deplin obligatiile asumate prin Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacra standardele de drept international in materie de protectie a minoritatilor nationale. Romania nu are nici un fel de obligatie impusa prin nici un fel de tratat international prin care sa acorde autonomie teritoriala vreunei regiuni/unitati teritoriale. Reiteram atasamentul Romaniei fata de valorile europene si de respectul pentru normele internationale si europene in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, subiect care, de altfel, se regaseste in mod constant in dialogul romano-ungar."

Iata discursul oficial al premierului Viktor Orban, remis de MAE:

"Stimați concetățeni!

Această zi este sărbătoarea națiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanți ai identității noastre maghiare: mândria noastră națională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt același lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim.

Sărbătoarea națională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării națiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate.

Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal.

Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii.

Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute."