"Prietenul meu", presedintele francez Nicolas Sarkozy este "nebun", afirma liderul libian Muammar Gaddafi intr-un interviu ce urmeaza sa fie difuzat marti seara de o televiziune germana, relateaza AFP.

Muammar GaddafiFoto: AGERPRES

"Este prietenul meu, dar cred ca a innebunit. El sufera de o boala psihica. Asta spune anturajul sau. Colaboratorii sai afirma ca sufera de o boala psihica", a spus Gaddafi intr-un interviu pentru postul de televiziune german RTL.

Liderul libian, contestat de o revolta populara, nu a precizat insa daca aceasta "boala" este legata de "secretul grav" la care a facut referire agentia oficiala libiana Jana, care a afirmat ca dezvaluirea acestuia va duce la caderea de la putere a presedintelui francez.

Parisul este in mod deosebit criticat dupa ce a recunoscut Consiliul National de Tranzitie din Libia, care reuneste fortele de opozitie ce lupta impotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi, drept unic reprezentant legitim al poporului libian.

Cu privire la violentele din tara sa, Gaddafi a afirmat ca "acest mic eveniment" s-a soldat "doar cu 150-200 de morti", jumatate fiind din randul fortelor de securitate.

Rebeliunea "va fi inabusita si totul va reveni la normal", a mai spus el in timpul interviului, ce a fost realizat intr-un cort din baza militara Bab al-Azizia de la Tripoli, potrivit RTL.

De asemenea, Gaddafi considera nejustificate criticile la adresa sa venite din Statele Unite si Europa. "Dar ce am facut ca sa le dezamagesc? Nu am nicio functie oficiala si deci nu pot fi criticat. Este criticata regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii pentru politica sa?", a intrebat el.

El a afirmat totodata ca, pe viitor, tara sa nu va mai face afaceri cu statele occidentale, care "au conspirat impotriva noastra". "Vom investi de acum in Rusia, India si China", a declarat Gaddafi.

"Putem uita Occidentul", a spus el, precizand ca face o exceptie in privinta Germaniei, care are o atitudine "inteleapta".