Franta a anuntat joi ca recunoaste Consiliul National Libian, gruparea rebelilor care lupa impotriva lui Muammar Gaddafi, ca reprezentant legitim al poporului, fiind prima tara din lume care face acest lucru, potrivit Reuters.

Oamenii stransi la sediul consiliului din Benghazi au strigat si aplaudat si chiar au tras focuri in aer pentru a sarbatori.

Decizia Parisului a fost relatata reporterilor de un oficial de la Palatul Elysee, dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy s-a intalnit cu doi reprezentanti ai rebelilor.

"Franta recunoaste Consiliul National ca reprezentant legitim al poporului libian. Va exista un schimb de ambasadori intre Paris si Benghazi," a precizat acesta.

"Este un semnal politic de incurajare si speram ca Uniunea Europeana il va urma," a declarat un diplomat francez.

Ministrii de externe ai tarilor membre se intalnesc la Bruxelles joi, iar liderii se vor intalni vineri, in parte pentru a discuta situatia din Libia. De asemenea, ministrii apararii ai tarilor membre NATO se reunesc. Un diplomat a declarat ca UE considera posibilitatea sa deschida un birou in estul Libiei, insa ideea este doar la inceput.