Consilierul presedintelui american Barack Obama pentru lupta impotriva terorismului, John Brennan, l-a felicitat vineri pe presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh pentru intentia de a renunta la puterea executiva si i-a cerut opozitiei sa ii accepte propuneream informeaza AFP.

In timpul unei convorbiri telefonice cu Saleh, Brennan "a reiterat faptul ca reprezentantii opozitiei yemenite ar trebui sa raspunda pozitiv la apelul presedintelui de a se angaja intr-un dialog serios pentru a iesi din impasul actual", se arata intr-o declaratie emisa de Casa Alba.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a salutat propunerile presedintelui Saleh si a pledat "pentru un dialog deschis si constructiv".

Presedintele Ali Abdallah Saleh si-a anuntat joi intentia de a renunta la puterile sale executive inainte de sfarsitul anului, dar propunerea sa a fost respinsa de catre opozitie, care ii cere demisia.

Intr-un discurs sustinut Sana'a in fata sustinatorilor sai, presedintele, un aliat important al Statelor Unite in lupta impotriva al-Qaeda, a propus formarea unui Guvern puternic, care sa fie insa subordonat Parlamentului. Saleh a mai promis ca va elabora o noua constitutie, care sa fie aprobata prin referendum pana la sfarsitul anului 2011 si care sa stabileasca o separare clara intre puterea executiva si cea legislativa. Saleh a promis, de asemenea, o mai mare descentralizare in tara in care sudistii isi doresc independenta sau autonomie, in timp ce rebelii din nord se plang de discriminare.

Vineri, zeci de mii de oameni au continuat protestele in Yemen. Manifestantii cer demisia lui Saleh. Paisprezece persoane au fost ranite in timpul demonstratiilor din orasul Aden, situat in sudul tarii. "Certificatul de deces al regimului politic a fost semnat deja", a declarat pentru AFP Mohammad Al-Sabri, purtatorul de cuvant al opozitiei yemenite.

Evolutie:

Protestatarii ce inlaturarea presedintelui Ali Abdullah Saleh, care conduce Yemen-ul incepand din anul 1978. Tara a fost devastata de o revolta musulmana siita, represiunile americane care au drept tinta al-Qaeda si de o grava penurie de apa. Protestele sunt alimentate de somajul ridicat, saracia generalizata, coruptia guvernamentala si lipsa de libertate politica. Saleh a promis ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale. Actualul mandat se termina in anul 2013.

6 martie: Militantii al-Qaeda au ucis patru soldati yemeniti. Potrivit unei declaratii a Ministrului de Interne, soldatii care faceau parte din Garda Republicana au fost atacati in Marib, la 172 de km est de capitala, Sanaa. De asemenea, in incidente separate, doi ofiteri ai agentiei de inteligenta au fost asasinati.

5 martie:SUA recomanda cetatenilor sai sa paraseasca statul Yemen. SUA au indemnat cetatenii sai aflati in Yemen duminica sa paraseasca teritoriul tarii, iar pe cei care intentionau sa calatoreasca acolo sa isi anuleze planurile, din cauza violentelor provocate de protestele opozitiei, informeaza Reuters. Acelasi apel a fost facut si de Marea Britanie.

4 martie: Fortele yemenite au deschis focul asupra protestatarilor din nord. Cel putin doua persoane au fost ucise si alte sapte au fost ranite in provincia nordica Amran, unde fortele yemenite au lansat rachete adresate protestatarilor. Coalitia de opozitie din Yemen a declarat ca presedintele Ali Abdullah Saleh a respins un plan care sublinia etapele premergatoare unei posibile demisii, informeaza AFP.

3 martie: Oficialii americani si-a exprimat ingrijorarea cu privire la declaratia unui cleric influent, Abdul Majid al-Zindani, unul dintre mentorii lui Osama bin Laden. "In curand vom avea un stat islamic", a spus Zindani, citat de NY Times.

2 martie: Presedintele Saleh isi cere scuze ca a aruncat vina pentru proteste asupra israelienilor. Casa Alba raporteaza ca presedintele yemenit Ali Abdullah Saleh si-a exprimat regretul pentru afirmatiile lui anterioare potrivit carora Israelul si Statele Unite sunt responsabile pentru miscarile de protest din lumea araba si SUA ameninta domnia sa de 32 de ani. Potrivit AP, Saleh a telefonat miercuri la Washington pentru a-si exprima regretul pentru orice neintelegeri provocate de acuzatiile sale.

1 martie:Manifestatie masiva in centrul capitalei. Presedintele Saleh acuza Israelul si SUA ca orchestreaza protestele din lumea araba. O manifestatie masiva a invadat marti centrul Sanaa, la apelul opozitiei, pentru a cere plecarea de la putere a presedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, transmite corespondentul AFP. Seful statului a acuzat Israelul si SUA ca orchestreaza protestele din lumea araba. Protestatarii au blocat trei strazi care duc la Universitatea din Sanaa, epicentru al contestatiei din 27 ianuarie. Autoritatile nu au prezentat o estimare oficiala, dar ziaristii prezenti in capitala afirma ca pe strazi sunt cateva zeci de mii de oameni.