Un raport realizat de Center for Public Integrity (CPI) indica faptul ca liderii sindicatelor americane vor pierde salarii anuale de sute de mii de dolari, daca guvernatorii din Wisconsin, Ohio, Indiana si alte state vor castiga bataliile fiscale care au loc in prezent, transmite thedailycaller.com. In acelasi timp, Partidul Democrat va pierde milioane de dolari in donatii de campanie daca guvernatorii isi vor impune reformele fiscale.

Raportul realizat de CPI, un think tank de orientare liberala, pune sub semnul intrebarii adevaratele motive pentru care liderii de sindicate si democratii incearca sa se opuna reformelor fiscale.

Potrivit raportului, acestia sunt mult mai preocupati de scaderea veniturilor si a salariilor personale, decat de reducerile prevazute ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, de contributiile mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie sau de eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni.

Raportul a indicat faptul ca salariile liderilor de sindicat sunt de ordinul sutelor de mii de dolari anual: 173.000 de dolari (Bob King, presedintele United Auto Workers), 283.000 de dolari (Richard Trumka, presedintele AFL-CIO), 480.000 de dolari (Gerald McEntee, liderul American Federation of State, County and Municipal Employees - AFSCME) sau 618.000 de dolari (Terence O’Sullivan, presedintele Laborers’ International Union of North America).

AFSCME e in pericol sa piarda importante sume de bani daca reformele fiscale vor fi introduse in Wisconsin, Indiana sau Ohio, deoarece este cel mai important sindicat al functionarilor publici, cu circa 1.5 milioane de membri la nivel national.

Gerald McEntee, presedintele sindicatului AFSCMWE, a insistat insa ca lupta pe care o duce e legata de drepturile la negocierile colective si de drepturile angajatilor, chiar daca salariul sau il depaseste pe al oricarui sindicalist. In plus, salariul sau a crescut cu 4% anual.

Principala sursa de venit a sindicatelor o reprezinta taxa lunara platita de sindicalisti, de aici provenind salariile liderilor de sindicat. Aceasta este, de asemenea, si principala sursa de venit pentru donatiile politice, ceea ce inseamna ca reformele fiscale ar putea duce la o scadere a donatiilor facute de sindicate, sustinatori traditionali ai democratilor.

De exemplu, in alegerile din 2010, AFSCME a cheltuit 90 de milioane de dolari, majoritatea oferiti candidatilor democrati si organizatiilor afiliate.

In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului republican Scott Walker.

Initiativa lui legislativa prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni.

Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul Wisconsin, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu au cvorumul necesar.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3.6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sunt necesare pentru a evita disponibilizarea in perioada imediata a cel putin 1.500 functionari publici, in timp ce pana la 6.000 de bugetari ar urma sa fie concediati in urmatorul an fiscal.

Rata somajului din Wisconsin este de 7.5%, iar salariul anual mediu realizat de un bugetar din stat este de 48.348 de dolari, potrivit datelor Economic Policy Institute din Washington.

Initiative legislative similare sunt in dezbatere in Congresul din Indiana, precum si in Ohio si alte cateva state, iar sindicatele si politicienii democrati le-au contestat vehement.