Politia din Noua Zeelanda anuntat, duminica, ca numarul celor care si-au pierdut viata in urma cutremurului care a devastat orasul Christchurch a ajuns la 147, iar acesta ar putea creste in continuare, transmite CNN.

Un bilant precedent, comunicat sambata, mentiona 145 de morti si 200 de disparuti.

70 de persoane au fost scoase in viata de sub daramaturi, iar echipele de salvare continua cautarile. De miercuri, insa, nu au mai fost gasiti supravietuitori.

De asemenea, autoritatile continua sa lucreze la identificarea victimelor.

"Avem, inca, o lista de peste 200 de persoane considerate disparute, dar credem ca aproape toti cei declarati morti se afla pe aceasta lista de disparuti. Odata ce se confirma identitatea cate unuia dintre decedati, numele acestuia este inlaturat de pe lista", a declarat comandantul politiei locale, Dave Cliff.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richer, cel mai devastator produs in Noua Zeelanda in ultimii 80 de ani, a avut loc marti, la ora locala 12:51. Epicentrul sau a fost la 5 kilometri de Christchurch, al doilea mare oras al tarii (390.000 locuitori) si la numai 4 kilometri adancime.

Un an de la cutremurul din Chile

Chilienii au tinut duminica dimineata un priveghi cu lumanari pentru a comemora un an de la devastatorul cutremur de 8,8 grade Richter care a ucis 521 de persoane si a lasat mii de oameni fara adapost, relateaza CNN.

Seful statului, Sebastian Pinera, a fost printre cei care au participat la ceremonia de comemorare, oficiata in orasul de coasta Cobquecura, epicentrul seismului de anul trecut.

"Imi amintesc acea dimineata ca si cand ar fi astazi", a spus Pinera, care a descris cutremurul drept "cel mai destructiv din istoria tarii".

Pinera a declarat ca zeci de oameni sunt inca dati disparuti, la un an de la cutremur, iar peste doua milioane de oameni au fost direct afectati de puternicul seism si valul tsunami ce i-a urmat.

"Suntem constienti ca sunt inca multi cetateni de-ai nostri care raman victime ale acestei tragedii", a sustinut presedintele.

Potrivit sefului statului, au fost finalizate "putin peste jumatate" dintre lucrarile de reconstructie necesare dupa devastatorul seism, care a distrus 220.000 de locuinte, mii de scoli si sute de spitale.

"Este o realizare enorma pentru toti chilienii", a spus presedintele chilian.

Cutremurul produs in Chile la 27 februarie 2010 a avut magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, fiind cel mai mare din ultimii 25 de ani. Seismul a generat un tsunami, care a afectat zeci de tari din bazinul Pacificului. 521 de persoane si-au pierdut atunci viata, 2 milioane de oameni au fost afectati de seism, iar 1.5 milioane de case au suferit stricaciuni.