Premierul italian Silvio Berlusconi l-a laudat vineri pe presedintele Hosni Mubarak, spunand ca liderul egiptean este "un om intelept", care trebuie sa ramana in functie in timpul tranzitiei tarii spre democratie, transmite Reuters. "Sper ca poate sa existe continuitate in guvernare", a adaugat Berlusconi.

"Sper ca in Egipt poate fi o tranzitie spre un sistem mai democratic fara o ruptura de presedintele Mubarak, care, in Occident, si mai ales in Statele Unite, este considerat cel mai intelept dintre oameni si un punct de referinta precis", a spus premierul de la Roma.

Joi, Berlusconi si alti patru lideri europeni au afirmat, intr-un comunicat comun, ca sunt "extrem de preocupati" de situatia din Egipt. Ei au facut apel la "o tranzitie rapida si ordonata spre un guvern de reprezentare mai larga".

Declaratia lui Berlusconi a fost facuta in contextul in care presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a acordat joi un interviu cunoscutei jurnaliste Christiane Amanpour de la ABC, in care a spus ca ar demisiona imediat de la conducerea tarii, dar nu o poate face de teama ca tara va fi aruncata in haos.

Liderul egiptean a afirmat ca se simte usurat ca nu va mai candida pentru un nou mandat de presedinte si sustine ca nu va parasi niciodata tara. "N-as fugi niciodata (din Egipt - n.r.)... voi muri pe acest pamant", a declarat el.

Mubarak a adaugat ca nu-i pasa ce spun oamenii despre el, ci ii pasa doar de tara si ce se intampla cu ea acum: "Am fost foarte nefericit cu ce s-a intamplat ieri. Nu vreau sa-i vad pe egipteni luptandu-se intre ei".