Ambasadorul polonez in Rusia a cerut Moscovei returnarea cat mai curand posibil a ramasitelor avionului prezidential care s-a prabusit in luna aprilie a anului trecut in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei, transmite AFP. In aparat se aflau presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia - Slawomir Skrzypek, seful Statului Major - Franciszek Gagor si alti demnitari polonezi. Delegatia poloneza urma sa mearga la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofiteri polonezi in al Doilea Razboi Mondial. ​

"Ne asteptam ca epava aparatului sa fie inapoiata Poloniei atunci cand nu mai e necesara la ancheta. Pozitia noastra este ca acest lucru trebuie sa se intample cat mai curand posibil", a declarat ambasadorul Wojciech Zajaczkowski pentru agentia Interfax.

In catastrofa avionului prezidential Tupolev-154M, petrecuta la 10 aprilie 2010 langa oraselul Peciorsk, regiunea Smolensk, si-au pierdut viata 96 de persoane. Delegatia oficiala poloneza, din care facea parte presedintele Kaczynski si alti importanti lideri politici si militari ai tarii, urma sa participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde se marcau 70 de ani de la executarea a peste 22.000 de ofiteri polonezi de politia sovietica.

Polonia a criticat dur felul in care autoritatile ruse au condus ancheta incidentului aviatic. Premierul Donald Tusk a declarat anul trecut ca rezultatele preliminare prezentate de Rusia sunt inacceptabile si pline de erori.

Oficialii rusi au sustinut mereu ca ofera Poloniei toate informatiile si ca au facut eforturi pentru a fi transparenti cu presa. In octombrie 2010, Rusia a inmanat Varsoviei un raport initial de 200 de pagini privind catastrofa aeriana.