​Un realizator american de emisiuni radiofonice a anuntat ca ofera 50.000 de dolari pentru informatii credibile ce vor duce la capturarea fondatorului Wikileaks, Julian Assange, relateaza RBR.com. "Assange este un terorist, un combatant inamic si trebuie sa fie tratat ca atare", a scris Todd Schnitt pe pagina sa de internet.

Julian AssangeFoto: Reuters

Schnitt, care este republican declarat, a cerut ascultatorilor sai sa trimita informatii la adresa de email schnittshow@aol.com. El a afirmat ca toate informatiile credibile vor fi inmanate Interpolului si altor autoritati competente.

"Daca informatia trimisa de un ascultator al emisiunii The Schnitt Show va duce la arestarea lui Assange, el sau ea ar putea primi recompensa de 50.000 de dolari", precizeaza RBR.com.

Site-urile mai multor ziare (New York Times, El Pais, The Guardian sau Le Monde) au inceput duminica seara publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, informatiile fiind puse la dispozitie de site-ul Wikileaks. Cancelariile Occidentale au criticat decizia lui Assange de a publica documentele.

Marti, Interpolul a emis o notificare internationala de urmarire ("wanted") pe numele fondatorului site-ului Wikileaks, acesta fiind cautat de justitia din Suedia pentru viol. "Daca aveti orice informatie, contactati politia nationala sau locala", scrie in notificarea publicata pe site-ul Interpol, care ofera data si locul nasterii lui Assange - 31 iulie 1972, Townsville, Australia.

Un purtator de cuvant al Interpolului a confirmat pentru AFP ca exista o alerta de tip "red notice" din partea Suediei transmisa celor 188 de state membre. Mandatul emis de biroul international al procuratorii din Suedia pe 18 noiembrie si se refera la suspiciuni de viol si molestare sexuala.

Assange s-ar alfa, potrivit unor informatii, intr-un loc secret in afara Londrei, alaturi de alti hackeri si fani Wikileaks.

Marti, justitia suedeza a respins apelul facut de avocatii lui Assange, iar autoritatile au emis un nou mandat de arestare pentru fondatorul Wikileaks.