Interpolul a emis marti o notificare internationala de urmarire ("wanted") pe numele fondatorului site-ului Wikileaks, acesta fiind cautat de justitia din Suedia pentru viol, relateaza The Guardian. "Daca aveti orice informatie, contactati politia nationala sau locala", scrie in notificarea publicata pe site-ul Interpol, care ofera data si locul nasterii lui Assange - 31 iulie 1972, Townsville, Australia.

Julian AssangeFoto: Reuters

Un purtator de cuvant al Interpolului a confirmat pentru AFP ca exista o alerta de tip "red notice" din partea Suediei transmisa celor 188 de state membre. Mandatul emis de biroul international al procuratorii din Suedia pe 18 noiembrie si se refera la suspiciuni de viol si molestare sexuala.

Assange s-ar alfa, potrivit unor informatii, intr-un loc secret in afara Londrei, alaturi de alti hackeri si fani Wikileaks. Incercarea lui de a da un interviu pentru SkyNews pe Skype a esuat miercuri, din cauza unei conexiuni de internet defecta.

Pe de alta parte, intr-un interviu pentru revista Time, via Skype, fondatorul Wikileaks a declarat ca secretarul american de stat, Hillary Clinton, trebuie sa demisioneze.

"Ar trebui sa demisioneze, daca se dovedeste ca a fost responsabila pentru ca ar fi ordonat figurilor diplomatice americane sa se implice in acte de spionaj in cadrul ONU, in violarea acordurilor internationale la care SUA s-a angajat", a spus el.

Luni, procurorul general american, Eric Holder, a anuntat ca departamentul de justitie si Pentagonul au demarat o ancheta penala in cazul recentelor dezvaluiri facute de Wikileaks, legata de legea spionajului. Nu este insa clar daca Holder se referea la Assange sau la Bradley Manning, soldatul american dizident care este suspectat ca a facilitat scurgerile de informatii.

Assange a negat vehement acuzatiile, dar a recunoscut ca a avut relatii sexuale cu doua femei in timpul unei vizite in Suedia din august. Avocatul sau sustine ca ancheta nu are nicio baza, ci face parte dintr-o campanie de incriminare.

Potrivit acestuia, Assange nu este pus sub acuzare formala de catre procurorii din Suedia, ci este citat ca martor.

Avocatii lui Assange au contestat mandatul la curtea suprema.