Nicolas Sarkozy i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Traian Basescu cu ocazia zilei nationale a Romaniei, relateaza RFI. In mesaj, presedintele francez aminteste ca Parisul si Bucurestiul au legaturi de cooperare si prietenie strinse si de lunga durata. Sarkozy vorbeste si despre parteneriatul strategic intre Romania si Franta despre care spune ca este menit sa creasca nivelul cooperarii politice si economice.

In finalul scrisorii, seful statului francez isi exprima satisfactia pentru pozitia comuna pe care cele doua tari o au pe numeroase subiecte europene si vorbeste despre ambitia comuna de a depasi criza economica prin intarirea guvernantei economice la nivelul continentului.

"Franta doreste sa mentina o colaborare strinsa cu Romania", mai spune Nicolas Sarkozy in scrisoarea trimisa lui Traian Basescu cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Scrisoarea presedintelui Sarkozy intervine la doar cateva zile dupa ce Traian Basescu si seful statului francez au avut un scurt schimb de replici, la summitul NATO de la Lisabona. Momentul a fost surprins de la distanta de camerele TV, astfel incat dialogul celor doi presedinti nu se aude, insa in imagini se vede ca cei doi gesticuleaza in timpul discutiei.

Seful statului roman l-a oprit pe Sarkozy, dupa fotografia de familie a liderilor prezenti la summitul NATO, iar cei doi au schimbat cateva replici, dupa care presedintele francez l-a salutat scurt pe omologul roman si s-a indepartat.

Ulterior, presedintele Sarkozy a respins supozitiile conform carora ar fi refuzat sa vorbeasca cu seful statului roman, in timp ce Traian Basescu a explicat ca i-a multumit lui Sarkozy pentru sprijinul Frantei fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Relatiile dintre Romania si Franta sunt marcate, in actualul context, de subiecte precum expulzarile tiganilor si pozitia autoritatilor de la Paris referitoare la eventuala amanare a aderarii tarii noastre la spatiul Schengen.