Australienii si neo-zeelandezii sunt cei mai generosi oameni din lume, potrivit “World Giving Index", un studiu legat de atitudinea caritabila la nivel mondial. In acest clasament realizat in 153 de tari, romanii se afla pe pozitia 142. Studiul a dezvaluit faptul ca oamenii sunt dispusi sa ofere bani atunci cand sunt fericiti, mai degraba decat atunci cand sunt bogati.​

Studiul realizat de Charities Aid Foundation (CAF) are la baza un sondaj Gallup despre comportamentul caritabil al oamenilor din 153 de tari, reprezentand circa 95% din populatia globului.

Respondentii au fost rugati sa spuna daca in ultima luna au dat bani pentru organizatii/cauze caritabile si sa aprecieze pe o scala de la 1 la 10 cat de fericiti sunt cu viata lor. Studiul a masurat, de asemenea, alte doua comportamente caritabile: timpul acordat voluntariatului si ajutorarea unei persoane straine. “World Giving Index” a combinat nivelul fiecarui comportament caritabil pentru a obtine un clasment al celor mai generoase popoare din lume (World Index Giving score - WIG, exprimat in procente).

Iata cateva dintre cele mai interesante idei rezultate din acest studiu:

Romania, pe pozitia 142

Romania, pe pozitia 142

Foto: CAF

  • australienii si neo-zeelandezii se afla pe primele locuri, cu un scor general de 57%, urmate de Irlanda si Canada (56%), Elvetia si SUA (55%), Olanda (54%), Marea Britanie si Sri Lanka (53%), Austria (52%).
  • Malta este tara in care cel mai mare procent de oameni din totalul populatiei doneaza bani (83%)
  • cei din Turkmenistan aloca circa 61% din timpul lor liber pentru organizatii caritabile
  • liberienii s-au plasat pe primul loc atunci cand e vorba de ajutorarea unei persoane necunoscute (76%)
  • romanii s-au clasat pe locul 142 din 153 de popoare, avand un scor WIG de 16%
  • 14% dintre romani au declarat ca doneaza bani, 5% sunt implicati in actiuni de voluntariat iar 28% sustin ca ajuta o persoana straina
  • prin comparatie, 70% dintre australieni doneaza bani, 38% dintre ei fac munca voluntara, iar 64% ajuta un strain
  • in ceea ce priveste "fericirea sau starea de bine", procentul romanilor este de 5.4 pe o scala de 1 la 10, fata de 7.3 al australienilor
  • cei din Madagascar ocupa ultimul loc in ceea ce priveste generozitatea, avand un scor WIG de 12%

Richard Harrison, CAF Director of Research, a declarat ca "donarea de bani organizatiilor caritabile este ceva pe care-l vedeam determinat, in mod traditional, de averea unei persoane. Cu toate acestea, este clar ca fericirea joaca un rol important in influentarea celor care ofera bani".

Buffet si Gates vor ca miliardarii sa-si doneze cel putin 50% din averi

In luna iunie, CNN Money anunta ca Warren Buffet si Bill Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, pregatesc o campanie caritabila care ar putea revolutiona comportamentul filantropic al americanilor. Scopul celor trei - sa ii determine pe miliardarii tarii, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

Intr-un calcul aproximativ, intreaga avere a celor 400 de miliardari din topul Forbes s-ar ridica la 1,2 trilioane de dolari. Astfel, daca acestia s-ar angaja la initiativa celor trei, s-ar strange 600 de miliarde de dolari pentru organizatii caritabile.

Buffett a explicat ca oamenii foarte bogati se gandesc ce ar putea face cu averile lor, insa amana decizia, uneori pana la momentul cand e prea tarziu: "Daca asteapta sa isi scrie testamentul la 90 de ani, sansa ca puterea lor de gandire si vointa sa fie mai bune decat in prezent este nula".

Ideea s-a dezvoltat anul trecut, la o intalnire intre miliardari, prezidata de David Rockefeller la New York, la care au luat parte, printre altii, Oprah si Michael Bloomberg, primarul New York-ului si al optulea cel mai bogat om din SUA.

Pornind de la aceasta stire, HotNews.ro a incercat sa afle cum se raporteaza miliardarii romani la ideea lansata in Statele Unite. Bogatii romani au trebuit sa raspunda la doua intrebari: cum vad ei decizia celor 32 de miliardari americani si daca si-ar dona 50% din avere in scopuri caritabile. Vezi aici cum vad ei decizia miliardarilor americani si daca si-ar dona 50% din avere in scopuri caritabile.