Talibanii au avertizat ca ii vor pedepsi pe afghanii al caror nume ar putea sa apara in documentele secrete publicate de Wikileaks ca informatori ai coalitiei internationale conduse de NATO, relateaza The Daily Telegraph.

Intr-un interviu acordat Channel 4 News, Zabihullah Mujahid, un purtator de cuvant al talibanilor, a precizat ca insurgentii islamisti studiaza raportul, adaugand ca "daca sunt spioni americani, atunci stim cum sa-i pedepsim".

Avertismentul vine dupa ce amiralul Mike Mullen afirmase ca Julian Assange, fondatorul Wikileaks, ar putea avea deja mainile patate cu sange, dupa ce a publicat 92.000 de documente clasificate referitoare la razboiul din Afghanistan.

"Dl. Assange poate spune ce vrea despre marele bine pe care crede ca l-a facut, alaturi de sursele sale, dar adevarul este ca ar putea avea deja mainile patate de sangele unui tanar soldat sau al unei familii de afghani", a spus amiralul american.

Guvernul Statelor Unite a cerut FBI sa identifice persoanele responsabile de divulgarea informatiilor.

Robert Gates, secretarul american pentru Aparare, a avertizat ca sursele dezvaluite in aceste documente risca sa devina tinta insurgentilor din Afghanistan.

El a pledat pentru o "investigatie agresiva" pentru identificarea surselor si a precizat ca se fac pasi pentru restrictionarea accesului la documentele clasificate.

Bradley Manning, un analist de informatii in varsta de 22 de ani, este principalul suspect in aceasta ancheta. El este arestat in Kuwait, fiind suspectat ca ar fi fost sursa unei alte scurgeri de informatii la inceputul acestui an.

Pentagonul banuieste ca Manning ar putea avea complici.