Site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale Wikileaks a publicat duminica seara peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan, care lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, aliatul SUA in acest razboi, permite ofiterilor sai de informatii sa trateze in mod direct cu talibanii, relateaza AFP.

Statele Unite au condamnat publicarea documentelor secrete referitoare la legaturile dintre serviciile secrete pakistaneze si insurgentii afghani.

Potrivit New York Times, care a publicat duminica, alaturi de alte doua publicatii, aceste documente dezvaluite de Wikileaks, informatiile "lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, un aliat traditional al Statelor Unite, permite mebrilor serviciului sau de informatii sa trateze direct cu talibanii."

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange: Documentele arata adevarata fata a acestui razboi (The Guardian)

Cotidianul american afirma ca acestia "organizau retele de grupuri de militanti care luptau impotriva soldatilor americani din Afghanistan si chiara releva comploturi care vizeaza asasinarea unor oficiali afghani."

"Statele Unite condamna ferm publicarea de informatii confidentiale de persoane si organizatii care ar putea pune in pericol viata americanilor si a aliatilor nostri si ameninta securitatea noastra nationala", a declarat consilierul pentru Securitate nationala al presedintelui Barack Obama, generalul James Jones, intr-un comunicat.

"Wikileaks nu a incercat sa ne contacteze in legatura cu aceste documente - Statele Unite afland de acestea doar dupa publicarea lor", precizeaza James Jones.

"Aceasta scapare iresponsabila nu va avea consecinte asupra angajamentelor noastre actuale, care vizeaza intarirea aliantei cu Afghanistan si cu Pakistan; pentru a invinge dusmanii nostri comuni, si pentru a sustine aspiratiile afghanilor si ale pakistanezilor", adauga el.

New York Times afirma ca cotidianul britanic The Guardian si saptamanalul german Der Spiegel au primit, in urma cu cateva saptamani, documentele obtinute de Wikileaks.

Ziarele au acceptat sa publice duminica aceste informatii, provenind din 92.000 de documente "utilizate de ofiteri ai Pentagonului si de militari din teren" pentru ca ele urmau sa fie difuzate pe internet.

"Majoritatea rapoartelor sunt unele de rutina, unele chiar banale, dar multe au un caracter percutant in privinta acestui razboi care dureaza de aproape noua ani", spune NY Times.