Moldova este gata sa inaspreasca normele de control al calitatii vinurilor livrate in Rusia, pentru ca in urmatorii 10-15 ani tara nu va reusi sa redirectioneze exporturile spre alte tari, scrie Vzgliad. Autoritatile de la Chisinau au reactionat astfel la criticile aduse la inceputul lunii iulie de seful serviciului rus pentru protectia consumatorului "Rospotrebnadzor", Ghenadii Oniscenko, care a recomandat moldovenilor "sa-si vopseasca gardurile cu vinul rosu" din cele peste 170 de mii de sticle pe care l-au exportat in Rusia. Federatia este cea mai importanta piata de desfacere pentru vinurile moldovenesti.

Rusii critica vinurile din MoldovaFoto: Agerpres

"Moldova nu-si poate permite sa renunte la exportul de vinuri in Rusia si va respecta toate cerintele formulate in privinta livrarilor pe piata rusa”, a declarat vicepremierul Valeriu Lazar. El a confirmat faptul ca guvernul lucreaza la diversificarea pietei de desfacere, dar ca in urmatorii 10-15 ani nu va fi posibila redirectionarea exportului de vinuri de pe piata rusa spre alte tari. „In Uniunea Europeana concurenta este acerba, piata fiind excedentara. Vinurile moldovenesti au sanse sa se instaleze pe piata UE, dar pentru asta este nevoie de timp si de mijloace pentru promovarea produselor noastre”, a explicat Lazar.

La inceputul lunii iulie, seful serviciului rus pentru protectia consumatorului "Rospotrebnadzor", Ghenadii Oniscenko, a recomandat moldovenilor sa-si vopseasca gardurile cu vinul rosu din cele peste 170 de mii de sticle pe care l-au exportat in Rusia.

"Guvernul Filat demonstreaza ca este incapabil. Autoritatile moldovenesti nu au tras invataminte din lectia de acum cativa ani, atunci cand au fost interzise vinurile moldovenesti pe piata Rusiei. Domnul Filat trebuie sa se concentreze la chestiuni mai serioase pentru Republica Moldova si nu la probleme pe care, se pare, le rezolva acum", i-a sugerat Oniscenko premierului moldovean Vlad Filat.

Seful "Rospotrebnadzor" s-a ferit sa spuna daca Rusia va impune un nou embargo pentru vinurile moldovenesti. "Eu nu pot sa spun ce o sa se intample. Cert este ca cele 40 de partide de vin, livrate recent in Rusia, nu sunt bune pentru consum. Vinul contine pesticide precum metaloxil. Vinul nu poate fi consumat in Rusia si va fi trimis in Republica Moldova. Poate fi folosit pentru vopsirea gardurilor acest vin", a spus Oniscenko.

Rusia este cea mai importanta piata de desfacere pentru vinurile moldovenesti.