Premierul turc Recep Tayyip Erdogan ar intentiona sa "sparga" blocada instituita de Israel, mergand personal cu vaporul in Fasia Gaza, a transmis cotidianul libanez Al-Mustaqbal, citand surse "de incredere" din Turcia. De asemenea, Erdogan ia in calcul trimiterea de nave de razboi pentru a insoti vapoarele activistilor ce incearca sa ajunga in Gaza.

Informatiile au venit la cateva zile dupa ce fortele speciale israeliene au luat cu asalt o flotila internationala cu ajutoare umanitare ce incerca sa ajunga in Gaza. Noua protestatari au murit si alte sute arestati in urma confruntarilor cu soldatii israelieni.

Turcia a condamnat in termeni duri operatiunea militara israeliana, mai ales ca opt dintre cei ucisi erau cetateni turci. Premierul Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat". "Aceasta actiune, total impotriva principiilor dreptului international, este un inuman terorism de stat. Sa nu se gandeasca nimeni ca vom ramane tacuti in fata acestor fapte", a afirmat Erdogan imediat dupa raidul israelian. In plus, ambasadorul turc la Tel Aviv a fost rechemat in tara.

La randul sau, presedintele turc Abdullah Gul a afirmat ca relatiile Turciei cu Israelul "nu vor mai fi niciodata aceleasi" dupa raidul marinei israeliene asupra flotei cu ajutoare. El a adaugat ca asaltul militar israelian a provocat "sechele ireparabile" in relatiile bilaterale.

"Israelul a comis una dintre cele mai grave erori din istoria sa", a continuat el, subliniind ca "Turcia nu va ierta niciodata" aceasta agresiune.

Legaturile dintre Turcia si Israel, parteneri militari de peste 15 ani, se racisera semnificativ dupa operatiunile israeliene in Fasia Gaza, de la sfarsitul anului 2008, criticate virulent de liderii turci.

Israelul a afirmat insa ca soldatii sai au actionat in legitima aparare, diupa ce au fost atacati de protestatari agresivi.