Participantii la ancheta privind catastrofa avionului prezidential al Poloniei au declarat ca inca nu exista o parere unanima vizand cauzele tragediei. Expertii rusi sunt convinsi ca dezastrul a fost produs din cauza lipsei de experienta a pilotului care, nedorind sa iasa din cuvantul functionarilor, a acceptat sa intre intr-o manevra ucigasa de aterizare, dupa care a comis o serie de greseli de pilotare fatale. „Unitatea unde s-au pregatit pilotii polonezi nu dispune de un program complet de antrenament pentru aparatele Tu-154M”, a afirmat seful comisiei ruse de ancheta, Aleksei Morozov. Un argument acceptat de partea poloneza, care crede ca anchetatorii rusi subestimeaza, chiar minimizeaza, rolul controlorilor de zbor de pe aeroportul din Smolens, ale caror indicatii au pus in incurcatura echipajul, scrie Kommersant.

Citand surse ale comisiei ruse, Nezavisimaia gazeta adauga ca, potrivit acestora, in cabina pilotilor s-au aflat persoane straine. „Cel putin doua persoane si care nu faceau parte din echipaj. Vocea unuia dintre ei a fost identificata cu precizie”, a subliniat Tatiana Anodina. Potrivit unor surse neidentificate, este vorba despre comandantul fortelor aeriene militare ale Poloniei. A doua voce nu a fost identificata, dar se crede ca a fost seful biroului de protocol al MAE polonez.

Vremia novostei noteaza, la randul lui, ca, potrivit unor date neoficiale, unul dintre aparatele de inregistrare ale avionului a redat cuvintele unuia dintre piloti, care ar fi declarat ca „in aceste conditii, orice aterizare este imposibila”. „Echipajul stia cat de importanta este participarea presedintelui la manifestatiile de la Katyn, iar aterizarea pe un aeroport de rezerva ar fi condus la intarzieri majore de la program. Vom incerca sa stabilim nivelul de stres al echipajului si de ce a mers la o asemenea manevra de risc maxim”, a afirmat seful echipei de specialisti polonezi.