Celebrul astrofizician Stephen Hawking e de parere ca oamenii sunt capabili sa calatoreasca in timp, adaugand ca nu-i este frica sa fie considerat "nebun" de catre opinia publica pentru ca prezinta o astfel de teorie, transmite FoxNews. Aceasta este a doua ipoteza indrazneata pe care Hawking a facut-o in ultimele doua saptamani. La sfarsitul lui aprilie, astrofiziacianul a spus ca existenta extraterestrilor este aproape sigura, dar omenirea ar trebui sa faca tot posibilul sa evite contactul cu alte forme de viata.

Ultima teorie a omului de stiinta este prezentata in documentarul "Stephen Hawking's Univers", difuzat de canalul Discovery.

Hawking a spus ca e convins ca oamenii pot calatori milioane de ani in viitor si sa repopuleze planeta devastata. El a adaugat ca este insa imposibil sa calatoresti in trecut deoarece acesta este un lucru "ce incalca o lege fundamentala potrivit careia cauza vine inaintea efectului".

In opinia lui Hawking, atunci cand vor fi construite nave spatiale care pot calatori mai repede decat viteza luminii, o zi petrecuta la bord va fi echivalenta cu un an pe Pamant. Teoria a fost explicata de Einstein: pe masura ce obiectele accelereaza prin spatiu, timpul incetineste in jurul lor.

Echipajele navetelor spatiale vor "sari" zilnic anii pamanteni, oferind oamenilor o sansa "sa inceapa din nou".

"Ar dura cam sase ani, la putere maxima, doar pentru a atinge aceste viteze. Dupa primii doi ani, nava spatiala ar atinge jumatate din viteza luminii si ar ajunge foarte departe de sistemul solar. Dupa inca doi ani, nava ar calatori la 90% din viteza luminii", a spus Hawking. "Dupa alti doi ani de zbor la putere totala, naveta ar ajunge la viteza maxima, 98% din viteza luminii, si fiecare zi la bord ar fi un an petrecut pe Pamant. La o astfel de viteza, o calatorie pana la marginea galaxiei va dura doar 80 de ani pentru cei aflati la bord", a spus Hawking, una dintre cele mai stralucite minti ale planetei.

Profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchaster, a declarat ca teoria prezentata de Hawking si-a gasit deja temei in experimentele realizate la marele accelerator de particule din Geneva.

Hawking a recunoscut ca este "obsedat" de calatoriile in timp. El a declarat pentru Daily Mail ca daca ar putea sa mearga inapoi in timp ar vizita-o pe Marilyn Monroe cand aceasta era in plina glorie sau s-ar intalni cu Galileo.

Astrofizicianul a adaugat insa ca pe masura ce imbatraneste, il intereseaza tot mai putin ce cred oamenii despre teoriile sale. "Calatoria in timp a fost considerata la un moment dat o erezie stiintifica, iar eu evitam sa vorbesc de frica sa nu fiu considerat un fanatic. Astazi insa nu mai sunt atat de prevazator", a spus Stephen Hawking.

Vezi aici ce crede Stephen Hawking despre calatoriile in timp.