Politia greaca a folosit gaze lacrimogene impotriva demonstrantilor din Atena, dupa ce mai multi tineri au atacat, sambata, fortele de ordine aflate in fata cladirii Ministerului de Finante, transmite AFP. Sindicatele si partidele de stanga din Grecia au organizat de Ziua Internationala a Muncii proteste de amploare pe strazile din Atena, la care au participat zeci de mii de persoane, transmite BBC. Demonstrantii au protestat impotriva planului de austeritate ce urmeaza sa fie implementat de guvernul elen. Manifestatii ce marcheaza ziua de 1 mai au loc in orase din intreaga lume.

Mai multi anarhisti au fost dispersati de politie cu gaze lacrimogene in momentul in care s-au apropiat de intrarea intr-un hotel de lux din Piata Syntagma, in centrul Atenei.

AFP a relatat ca politistii au folosit gaze lacrimogene si impotriva unor tineri care demonstrau la Salonic, dupa ce acestia au folosit bare de metal pentru a sparge automate bancare si vitrinele unor magazine.

Politia de la Atena a anuntat ca zeci de mii de oameni au partcipat sambata la actiunile de protest. Masurile de securitate au fost intarite, mai ales ca, in noaptea de joi spre vineri, fortele de ordine s-au confruntat cu protestatari pe strazile din capitala elena, dupa ce mai multi demonstranti au incercat sa intre in cladirea Ministerului de Finante. Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea de manifestanti ce protestau fata de masurile de austeritate pe care guvernul elen le va implementa.

Protest in Piata Syntagma din Atena
Protest in Piata Syntagma
din Atena
Foto: Reuters
Liderii sindicatelor grecesti spera ca protestele organizate de 1 mai vor reprezenta dovada ca populatia se opune masurilor de austeritate pregatite de autoritatile de la Atena impreuna cu FMI, UE si Banca Centrala Europeana. Sindicalistii vor sa demonstreze ca pot mobiliza suficienti "soldati" pentru a bloca implementarea programului de austeritate.

Vineri, premierul grec George Papandreou a declarat in fata Parlamentului ca adoptarea unui program de austeritate de trei ani este necesar "pentru supravietuirea tarii". Seful executivului socialist de la Atena a aparat decizia autoritatilor de a obtine un pachet de salvare de mai multe miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International: "ceea ce conteaza cel mai mult este supravietuirea natiunii - aceasta este o linie care nu poate fi trecuta".

Sambata, manifestatii ce marcheaza ziua de 1 mai au loc in orase din intreaga lume:

  • la Jakarta (Indonezia), mii de oameni au cerut asigurari sociale mai bune pentru muncitori
  • peste 300.000 de oameni au luat parte la un mare miting in piata Taksim din Istanbul (Turcia)
  • mii de persoane vor protesta in peste 70 de orase americane impotriva unei controversate legi a imigratiei adoptate in statul Arizona
  • in Cambodgia, manifestantii la un mars organizat in capitala au cerut conditii de lucru mai bune
  • fortele de securitate din Berlin au anuntat ca zeci de mii de socialisti, ecologisti si anarhisti au luat parte la mitingul traditional de 1 mai
  • socialistii bulgari au participat la un miting desfasurat la Sofia
  • mii de filipinezi au marcat Ziua Internationala a Muncii la Manilla
  • manifestanti comunisti, socialisti si anti-fascisti au demonstrat pe strazile din Moscova (Rusia)