Premierul grec George Papandreou a declarat in fata Parlamentului ca adoptarea unui program de austeritate de trei ani este necesar "pentru supravietuirea tarii", transmite CNN. Seful executivului socialist de la Atena a aparat decizia autoritatilor de a obtine un pachet de salvare de mai multe miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International: "ceea ce conteaza cel mai mult este supravietuirea natiunii - aceasta este o linie care nu poate fi trecuta".

Declaratia premierului grec a fost facuta in contextul in care autoritatile de la Atena discuta cu o echipa din partea FMI, a Bancii Centrale Europene si a Comisiei Europene ultimele detalii ale unui program de reforme fiscale si structurale, menit sa reduca cu 10% deficitul bugetar pana in 2013. Detaliile programului vor fi anuntate in acest weekend, urmand sa fie trimise Parlamentului grec spre aprobare in zilele urmatoare.

Uniunea Europeana a anuntat ca este foarte aproape sa aprobe detaliile unui plan de urgenta pentru a ajuta Grecia sa faca fata crizei datoriilor. "Autoritatile din Grecia vor lua toate masurile necesare pentru a corecta dezechilibrele fiscale si bugetare", a afirmat vineri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Papandreou a afirmat ca "masurile economice sunt necesare pentru protectia noastra si supravietuirea tarii", adaugand ca "aceasta este obligatia noastra patriotica ce va fi indeplinita indiferent de costurile sale".

Sindicatele grecesti se opun insa planului de austeritate. Mii de oameni sunt asteptati la demonstratii sambata, de 1 mai, in timp ce miercurea viitoare este programata o greva generala care va paraliza serviciile publice si transporturile, inclusiv cele aeriene.

Yannis Panagopoulos, liderul sindicatului GSEE, a declarat ca "este vorba despre un pachet extrem de dur care va adanci recesiunea... masurile vor determina reactii puternice".

Potrivit unui sondaj de opinie publicat la inceputul acestei saptamani, 70% dintre cei intervievati s-au declarat impotriva unei participari a FMI in pachetul de salvare.

In noaptea de joi spre vineri, fortele de ordine s-au confruntat cu protestatari pe strazile din Atena, dupa ce mai multi demonstranti au incercat sa intre in cladirea Ministerului de Finante. Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea de manifestanti ce protestau fata de masurile de austeritate pe care guvernul elen le va implementa.